Type Here to Get Search Results !

Mанастир на Rодосу тешко оштећен пожарима


Православни манастир на грчком острву Родосу претрпео је тешку штету од пожара током викенда.


Orthodoxia.info je известила у суботу 22.7.2023. да је током протекле недеље манастир Панагија Ипсени захваћен пламеном, као и значајан део острва. Монахиње и екипа ватрогасаца били су приморани да се склоне у подземно склониште код манастира.

Игуманија Маријам се на време борила да спасе све што је могла од манастира, али се пожар брзо ширио и на крају је манастир претрпео велику штету, пренео је јуче исти извор. Али срећом, сестре и ватрогасци су коначно ослобођени и доброг су здравља.

Велики број манастира и цркава, поред домова хиљада људи, угрожени су пожарима у Грчкој. Прошле недеље, сајт OrthoChristian је известио о групи монахиња које се моле у свом манастиру док су пожари беснели испод манастира.

* * *

Манастир Панагиа Ипсени се налази у шумовитом подручју око 30 миља јужно од града Родоса. Манастир је био насељен већ у ранохришћанско доба. Садашња грађевина је много каснијег датума. Ктитор садашњег манастира носи име светог Мелетија рођеног у оближњем Лардосу. Чудесно је пронашао икону након што је видео сноп светлости са неба који је указивао на корење маслине. Тамо је пронашао закопану икону Панагија Ипсени. Док се молио појавила се Панагија Ипсени и замолила га да обнови манастир и назове га по њој. У другој визији му је речено где је скривено благо закопано како би то могао да за то искористи. Године 1839. свети Мелетије је започео обнову цркве. Икона Панагија Ипсени и данас је понос манастира. Налази се на десној страни цркве. Људи долазе да се моле икони за исцељење од болести. Друго богатство манастира су свете мошти светог Мелeтија.

Манастир Панагија Ипсени је мирно место и не посећује га много људи. У њему живе веома љубазне монахиње. Неке су прилично старе, али има и млађих монахиња.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com