Type Here to Get Search Results !

Прва Литургија после 105 година у универзитетској цркви у Москви


Придворна црква унутар зидина Московског универзитета из 19. века коначно је прошле недеље благословена служењем Божанске Литургије, први пут после више од једног века.


Храмовна слава храма свете равноапостолне Марије Магдалине на Московском државном техничком универзитету Бауман прослављена је у петак 4. августа 2023. Божанском Литургијом је предводио дипломац Универзитета — о. Дмитрије Данилов, заменик председника Епархијске комисије за рад са универзитетима и научном заједницом.

Литургији је претходио молебен за водоосвећење. Служби је присуствовало особље,професори, студенти Универзитета и други који су активно радили и молили се за препород универзитетске цркве.

Универзитет је основан 1826. године, а црква свете Марије Магдалине је освећена 1832. године. Године 1918, према уредби о раздвајању Цркве од државе, почело је затварање универзитетских цркава, па и цркве свете Марије Магдалине.

После тога је била отворена само једном, на дан сахране „оца руске авијације“, Николаја Жуковског, марта 1921. године, након чега су иконостас и богослужбени прибор демонтирани, а просторије је користило Министарство унутрашњих послова, а касније и Наставничко веће.

Почевши од 2016. године заједница православних студената, наставника и дипломаца Универзитета прослављала је празник свете Марије Магдалине у оближњој Јелоховски саборној цркви и литијом Баумановом улицом.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com