Type Here to Get Search Results !

Православни верници хитају чудотворној икони Пресвете Богородице

Хиљаде православних верника похрлило је недавно у један од најстаријих дејствујућих манастира у Грчкој да се поклоне једној од многих чудесних икона Панагије и да јој певају химне благодарностри.


Митрополит патраски Хризостом и епископ кернички Хризант дочекали су мноштво верника у манастиру Пресвете Богородице Гирокомију у Патри, који је основан у 10. веку. Ту су верници певали славословља Пресветој Богородици написана руком митрополита патраског Дионисија 1541. године док је боравио у манастиру, преноси Митрополија патраска.

Годишња прослава је једна од најомиљенијих за вернике Патраса.

Служба је савршена у порти манастира, где се у литији доноси света Гирокомитска икона Пресвете Богородице и поставља на лепо украшен налоњ.

После богослужења икона је поново у литији ношена по унутрашњој и спољашњој манастирској порти, „уз поворке верних који су бацали по путу цвеће, палили тамјана и лили  сузе гледајући икону Матере Господа нашег и Матере целог света“.

У својој беседи митрополит Хризостом је говорио о свештеном манастиру, поносу Патраске цркве, чудотворној икони, труду монаштва и о верном народу Христовом, „који Гирокомитици [Богородици] приноси дарове, не само материјалне него и духовне, као знак благодарности за њена доброчинства и дивну заштиту.”

Ова прослава, рекао је архијереј, обједињује свештене химне, молитву, пост, духовни подвиг и светотајински живот, а у средишту је Причешће Телом и Крви Христовом.

„Ово славље нема никакве везе са световним слављима, које често доводе до грешне забаве, посебно у периоду поста и размишљања“, рекао је митрополит патраски. „Право славље за нас су богослужења са Литургијом у средишту.“

На крају је захвалио игуману манастира архимандриту Симеону Хаџију и братству на духовном доприносу Апостолској митрополији Патре и друштву уопште. Он је свима пожелео добро здравље, телесно и духовно, и наставак духовног подвига како би радосно стигли и прославили велики празник Успења Пресвете Богородице.

* * *

Јован Санидопулос пише о историји и називу манастира:

Манастир Гирокомио је један од најстаријих функционалних манастира у Грчкој, који датира око десетог века. Зове се „Гирокомио“ јер је манастир у византијско доба држао старачки дом. Сам манастир је подигнут над древним паганским храмом посвећеним Артемиди, што је један од разлога зашто је католикон (саборни  храм) манастира посвећен светом Артемију. Други разлог је тај што је свети Артемије, који је био војсковођа Светог Константина Великог, по наредби цара Константина дошао у Патру у четвртом веку како би пренео мошти пострадалог апостола Андреја у Патру код овог манастира, и однео их у Цариград.

У периоду турске окупације манастир је био седиште митрополита Патре. Манастир су Туркалвани запалили на Велики петак 1770. године и на Цветну недељу 1821. године. Током народне устанка био је поприште многих битака.

Победа у бици код Гирокомиуа 1821. приписана је чуду Богородице.

Године 1943. монаси су протерани из манастира и отишли у прогонство на годину дана. Манастир је обноваљен 1988. и 1995-1999. године и данас је место молитве и подвига.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com