Type Here to Get Search Results !

Почетак, извор и коријен неизрецивог блага: Приказ 314. броја Светигоре


Са празником Успења Пресвете Богородице из штампе је изашао 314. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. 


На насловној страни је лик Пресвете Богородице Мирошке из Храма Христовог васкрсења у Подгорици. Поводом Госпођиндана објављена је бесједа Светог Григорија Паламе  „Беседа на Успење Пресвете Богородице“, а поводом Преображења Господњег бесједа владике Атанасија (Јевтића) „О Преображењу Господњем“.

У знак сјећања на страдање српског народа публиковани су текстови протојереја-ставрофора Гојка Перовића  „Погром“, Живојина Ракочевића „Анђели Гораждевца“, као и др Васиља Јововића „Котор јама“.

У новом броју објављена је бесједа митрополита црногорско-приморског Јоаникија „Да идемо путем Светог Петра Цетињскога“ са прославе обиљежавања 227 година Мартинићке битке, као и двије репортаже „Отварао је небо над Косовом и Метохијом“ из Осојана, гдје је одржан III Ђедов сабор и друга „Пут који води Оцу небескоме“ о  Светоархангелском сабору на Михољској превлаци.

Светигора доноси репортажну причу о Цркви Свете Параскеве Римљанке у зетском селу Махала „Опет се овдје  душе обнављају  светињом Божијом”.

Ту су и занимљиве цртице из живота владике скадарског Виктора Михаиловића „Прогнаник и исповједник Христов“ аутора мр Александра Вујовића, затим текст јереја Огњена Фемића „Закон и благодат“, други дио есеја „Стварање човека у светлу библијске  антропологије“ Рада Булајића, истраживање мр Смиље Влаовић  „Прослава Савиндана у Подгорици од ослобођења до наших дана“ и есеј др Будимира Алексића  „Радован Бећировић – пјесник српске идеје и Косовског завјета“.  У овом броју ђакон Павле Љешковић пише у част српског црквеног појања.

На самом крају су редовне рубрике: архив и љетопис Митрополије, као и помен. Светигора се опростила од лирског пјесника Ранка Радовића.


Марија Живковић


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика