Type Here to Get Search Results !

Румунија: 75.000 верника у манастиру светог Николе прославили празник Успења


75.000 румунских православних верника отпутовало је у уторак у манастир светог Николе у округу Клуж како би прославили празник Успења Пресвете Богородице.

Многи верници дошли су неколико дана пре празника да се поклоне манастирској чудотворној икони Богородице и да учествују у богослужењима која се служе на престолу под ведрим небом, преноси новинска агенција Базилика.

Свечаности су започеле дан раније традиционалном литијом дугом 8 километара од Герле, која подсећа на време када је манастирска икона плакала три недеље 1699. године. Литију су предводили Његово Високопреосвештенство митрополит клужски Андреј и Његово Високопреосвештенство митрополит западно-јужноевропски Јосиф.

Литија се успут зауставила на гробљу са масовним гробницама политичких затвореника из комунистичког периода, где су се архијереји и верници молили за њихов покој њихових душа. После вечерње уочи празника, у манастиру је обављена литија са чудотворном иконом.

Литургији на празник у уторак ујутру присуствовало је око 30.000 људи.

У својој проповеди митрополит Андреј је охрабрио вернике да превазиђу грех равнодушности према другима:

Богородица нас учи да чинимо оно што нам Спаситељ Христос каже, а дела хришћанског милосрђа не смемо да заборавимо. Хришћанско милосрђе није теорија, већ се материјализује у делима, малим и великим. Питање које себи постављамо је следеће: Зашто не спроводимо у дело дела хришћанског милосрђа? Зашто су људи равнодушни једни према другима, удаљенији од Цркве, од Бога и од светих? Узрок би био један: наша равнодушност.

Ви који сте ове године дошли у манастир светог  Николе можете бити срећни. Само треба да престанете да будете равнодушни једни према другима, јер никад не знате ко је од другог Христос.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com