Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Владимир (Палибрк) богослужио поводом имендана острошке монахиње Олимпијаде (Кадић)

У понедељак 7.августа 2023. лета Господњег, када се наша Света Црква молитвено сећа Успенија Свете Ане, мајке Пресвете Богородице и прославља празник Свете Олимпијаде ђаконисе, молитвено је било у острошкој светињи.


Свету Литургију у острошком храму Свете Тројице служио је острошки сабрат јеромонах Владимир (Палибрк), а поводом имендана монахиње Олимпијаде (Кадић) која се подвизава у острошкој светињи, благосиљан је и пререзан славски колач.

Честитајући имендан монахињи Олимпијади, јеромонах Владимир је подсетио како је Свети Јован Златоусти поучавао Свету Олимпијаду ђаконису, своју ученицу, да се не веже за човека.

– Он је био неправедно прогнан, али није људе везивао за себе, није говорио да је он истина, него да је Христос истина. И савјетовао је Свету Олимпијаду да остане у Цариграду и да буде послушна следећем патријарху. Није рекао “ајде замном, па да пођемо у раскол, него да остане вјерна Цркви”. Овом приликом поздрављамо нашу сестру монахињу Олимпијаду, са молитвеним жељама да је чува Света Олимпијада, да се моли њој, да напредује на свом монашком путу, да се моли за нас братију острошку, а да се Света Олимпијада са Светим Јованом Златоустим моли Христу Богу. Нашој сестри Олимпијади многаја и благаја љета”, нагласио је отац Владимир.


Извор: Манастир Острог