Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Власти нису дозволиле хиљадама верникада прославе Преображење на Тавору


Израелске власти нису дозволиле хиљадама хришћана да се окупе на гори Тавору на велики празник Преображења Господњег у суботу.

Гора Тавор у доњој Галилеји је место где се Христос попео са својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом и пред њима се преобразио.

Ватрогасне власти су саопштиле да је план заштите од пожара који им је представљен неадекватан, наводно копиран из планова за другу локацију без потребних прилагођавања, преноси Тајмс оф Израел.

Према речима Вадије Абу Насера, вође хришћанске заједнице, власти су одобриле догађај само на неколико дана пре празника

„Очекивали смо да ће нам после отказивања прошле године ватрогасци током године предочити све безбедносне услове како бисмо могли да одржавамо верски обред као и други. Тек у последњем тренутку су се сетили да нас обавесте да то и овог пута није одобрено“, рекао је Насер.

„Одједном су поставили неразумне и нелогичне захтеве које нисам имао начина да испуним за тако кратко време“, рекао је за Инет Ејал Бецер, начелник регионалног савета Језреелске долине.

На крају је само неколиким десетинама верника било дозвољено да уђе у цркву Преображења Господњег на Тавору. Хиљаде других, међу којима и поклоници из Грчке, Румуније и Србије, морали су да остану у подножју горе, преноси Хаарец.

Упркос ограничењима за поклонике, Јерусалимска патријаршија је могла да одржи богослужење на гори. Од поноћи до 3 сата после поноћи одслужено је свеноћно бденије. које је предводио  Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофил уз саслуживање више архијереја, међу којима су били митрополитт томишки Теодосије Румунске патријаршије и митрополит Николози из Патријаршије грузијске, јавили су из Јерусалимске патријаршије.

Према извештају Цркве, хиљаде поклоника могло је да се попне на гпру на службу, али само пешке, „због неприхватљивих рестриктивних мера израелске полиције“.

Пре светог причешћа Његово Блаженство је благословио грожђе и одржао проповед на грчком и арапском језику о богословљу великог празника.

Још једну Божанску Литургију служио је ујутру митрополит назаретски Киријак.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com