Type Here to Get Search Results !

Ктиторска слава Светогеоргијевске обитељи у Лештанима


Његово Преосвештенство викарни Епископ јегарски г. Нектарије служио је свету архијерејску Литургију данас, 1. августа 2023. године, поводом ктиторске славе у манастиру Светог великомученика Георгија у Лештанима, где је подигнута црква брвнара посвећена Светом Деспоту Стефану Лазаревићу. 


Преосвећеном су саслуживали игуман светиње архимандрит Јоаникије (Ђукнић), о. Вукашин Теофиловић из храма св. Георгија у Лештанима и о. Борислав Петрић и ђакон Радомир Маринковић из миријевског храма св. Илије. По завршетку свете Литургије Епископ Нектарије освештао је славске дарове које су ове године принели домаћини славе, г. Ивица Ивановић и г. Бојан Трајковић.


О манастиру 


У средњем веку у Лештанима налазио се манастир посвећен Светом Георгију. Сматра се да је манастир изграђен у периоду владавине деспота Стефана Лазаревића и то од 1405. до 1417. године. Нема историјских записа када је тачно манастир последњи пут пострадао, а усмено предање казује да се то догодило после заузимања Београда од Турака 1739. године. На месту на којем се налазио првобитни храм налазила се црква брвнара коју су комунистичке власти 1947. године спалиле.

Промишљу Божјом, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у пролеће 2019. године започета је изградња односно обнова те древне српске светиње, пошто је Цркви враћено 15 хектара земље од око две стотине колико је некада поседовао манастир Светог Георгија у Лештанима. 

На дан славе Светог Георгија, 6. маја 2019. године, поново је пропојао манастир у Лештанима после готово три века, а 602 године од његовог оснивања. Свету Литургију служио је архимандрит Јоаникије који је по благослову патријарха Иринеја постављен за игумана овог манастира. Током 2019. године недалеко од места првобитног храма постављена је црква брвнара посвећена Светом деспоту Стефану (Лазаревићу).

По благослову архимандрита Јоаникија, сваког четвртка од 18 часова се чита Акатист св. Георгију.


Извор: Радио Слово љубве