Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети Пантелејмон нас учи да будемо истински синови и кћери Христови


Свети великомученик Пантелејмон, један од светитеља који се призива у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу, лекар душе и тела, заштитник је цркве на Дивчибарама где је њему у част Свету Архијерејску Литургију у среду, 9. августа 2023. године служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије. 

Саслуживало је више свештенослужитеља уз појање Хора свештеника и богослова, а у молитвеном присуству великог броја верника, од којих се већина одмара у овом туристичком насељу. Овогодишњи домаћин славе је г. Владимир Матић са породицом. У уметничком програму после Литургије су наступиле „Посестриме“, ученице Музичке школе из Крагујевца.

Тумачећи јеванђељску причу у којој нас Господ позива да љубимо Њега и ближње, Владика је подвукао да је јеванђеље закон љубави, али не љубави као сентимента, нечега што годи души или се угаси после неког времена, него је у питању делатна љубав, којом ближњега гледамо као Божјег човека, односно доживљавамо га као самога себе. Таква љубав јесте необјашњива и људском уму недокучива, али ништа мање стварна. „Ту љубав су имали сви у Цркви, имамо је и ми сада, али је свако позван да је развија, негује и да она у нама напредује, јер сви дарови Божји дати су нам као задаци, а не као готове ствари“, нагласио је Владика, додајући да та љубав није увек ни пријатна, ни радосна, чему говоре у прилог различите животне ситуације у којима нам ближњи смета, постаје нам мрзак или га доживљавамо као препреку. „Зато, љубав мора принудно да се распаљује и да се читавог живота негује и примењује према свима са којима имамо било какву везу“, подвукао је Владика, напомињући да је Царство небеско у потпуности остварење љубави у нама.

Ту заповест о љубави су озбиљно схватали и Свети мученици, међу њима и Свети Пантелејмон, који је живео у 3. веку, у породици где је отац био незнабожац, а мајка хришћанка. Захваљујући њој, он је дисао Христом и побожношћу, из сваког његовог дела је извирала љубав према Господу. Страшно је мучен за име Господње, о чему је и Владика подробније говорио. „Својим страдањем је учврстио веру и Цркву, јер видевши његове муке, многи су примили хришћанство“. Закључујући своје слово о љубави и о Светом Пантелејмону као делатељу те љубави, Преосвећени је рекао  да нас овај светитељ учи да љубимо ближње и да волимо Бога свога и да будемо истински синови и кћери Христови.

По Светој Литургији начињен је трократни опход, служашчи су се помолили за упокојене, освећено је жито, а колач је преломљен са овогодишњим домаћином, Г. Владимиром Матићем и његовом породицом. Честитајући празник свима који су се окупили, Владика им је пожелео да имају Светог Пантелејмона као исцелитеља, као и да се сви заједно са њим молимо Богу. Преосвећени је посебно поздравио свештенике који су се пре старали о цркви на Дивчибарама, умировљеног проту Стојадина Павловића и јереја Дарка Крунића, као и садашњег старешину цркве – јереја Стевана Сировљевића. Празнична свечаност је настављена уз трпезу љубави и наступ етно групе „Посестриме“ из Крагујевца, а у припреми славе учествовали су привредници и житељи Дивчибара, на челу са оцем Стеваном.


Извор: Епархија ваљевска