Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије: Видљива чуда служе како би привела човјека тајни Јеванђеља


На празник Светог великомученика Пантелејмона, Владика Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Храму Светог Николе на гробљу у Мркоњићима, гдје се налази гроб мајке Светог Василија Тврдошког и Острошког. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и гости из других епархија СПЦ.


Послије Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Борис, нагласивши да је Васкрсли Господ даровао човјеку све потребно, као и познање да је Бог дао живот и пут – који води у живот вјечни. Говорећи о моштима светих, отац Борис је поучио да приступање моштима није ствар приватне побожности, већ црквени доживљај човјековог личног обраћања личности светитеља – у Христу, с љубављу и молитвом – да Он човјеку узврати личним односом. Однос човјека према моштима мора бити личан однос са светитељима, који човјека узводе ка Светој Тројици – Живоме Богу. Помињући светитеље које сабрани данас прослављају, отац Борис је нагласио да сабрани молитвено ишчекују божанске дарове, које су светитељи примили од Господа, пожеливши да данашње сабрање буде дан животног богаћења вјернима.

По Отпусту, сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије нагласивши да је највише чудо у Цркви оно што се не види – такво чудо је исцјељење човјекове душе, исправљање људског срца и уподобљавање савјести Јеванђељу. Видљива чуда служе како би привела човјека тајни Јеванђеља, Господу Исусу Христу, да од Њега човјекова душа поцрпи здравље и живот. Помињући свете које Црква данас прославља, Владика је поучио да је прва проповијед Јеванђеља стигла из Охрида – прво дјелом Светих Ћирила и Методија, а затим Светог Климента који се вратио на југ и одатле вршио дјело проповиједи. Сјећајући се обретења моштију блажене Ане, Владика је истакао да је велика милост што је Господ сабране удостојио да се побрину о земним остацима мајке Светог Василија. На данашњем сабрању Владика Димитрије уручио је захвалницу господину Драгославу Павићевићу за братску помоћ страдалном народу у живој Цркви Божијој српског Захумља и Херцеговине.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска