Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Човек може познати самога себе кроз јеванђелско покајање


У петак дванаести по Духовима, када наша света Црква слави свете мученике Фотија и Аникиту, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму свете Петке у насељу Виногради.


Звучни запис беседе


Владици Јовану су саслуживали: протојереј Мирољуб Миладиновић, јеромонах Серафим (Ракановић) игуман манастира Тресије, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

- Човек спозна себе свим бићем када доживи покајање. Тада види шта је најважније њему самоме а шта у свету око њега, и тада види човек да нема ништа важније у овоме свету за људе и човека од Богочовека Христа. Хоћеш да имаш самопознање и да признаш себе себи то не можеш да доживиш без покајања, а покајања нема без признања самога себе. Зато је Сократ био у праву када је рекао: „Познај себе самога“. Свети владика Николај има једну молитву која гласи: „Боже испразни мене од самога себе“. Све док човек не испразни себе од тих грехова, и свега што је људско неће Бог ући у њега. Човек може познати самога себе кроз Јеванђелско покајање, рекао је у беседи Епископ Јован. 


Извор: Епархија шумадијска