Type Here to Get Search Results !

Пријем новоименованог амбасадора Велике Британије


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је данас у Патријаршијском двору у Београду, Његову Екселенцију Едварда Фергусона, новоименованог амбасадора Велике Британије у Београду.


Светејши Патријарх је амасадору Фергусону пожелео добродошлицу и успех у раду на унапређењу односа Србије и Велике Британије, као и два народа у целини.

Амбасадор Фергусон је говорио о ставовима његове државе у вези са различитим актуелним питањима. Његова Светост Патријарх г. Порфирије је нагласио да су он лично и Српска Православна Црква у целини и без остатка посвећени очувања мира међу свим народима, нарочито у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији. Патријарх је и ову прилику искористио да понови свима добро познати став Српске Православне Цркве да на Косову и Метохији има довољно места за живот и Срба и Албанаца, али да су Косово и Метохија неодвојиви део државе Србије и имају немерљиви духовно-историјски значај за православни српски народ. С тим у вези оценио је да очувању мира не доприносе неутемељене изјаве које су о Српској Православној Цркви дале одређене личности из политичког живота Велике Британије.

Светејши Патријарх је као лепу успомену примио поклон г. Фергусона, заједничку фотографију са Његовим Величанством краљем Чарлсом III насталу 2016. године у манастиру Ковиљу.


Извор: Инфо-служба СПЦ