Type Here to Get Search Results !

Ваљево: Слава Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“


У дану у коме наша Света Црква прославља Преподобну Мати Евгенију, у свету Кнегињу Милицу, и сина јој Светог Деспота Стефана Лазаревића, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је служио свету архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање архијерејског намесника првог и вршиоца дужности другог намесника ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља, као и појање Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића. 

Овај празник посебно је обележило Коло српских сестара при Саборном храму, чија је небеска заштитница Преподобна Мати Евгенија

Прича из данашњег Светог јеванђеља о мудрим и лудим девојкама (Мт 25, 1- 13)  можда најбоље осликава тајну нашег живота и спасења, јер наш живот јесте ишчекивање нашег сусрета са нашим жеником- Господом Исусом Христом. Узлазећи на небо, Он је рекао да ће поново доћи и први хришћани и апостоли су се ревносно односили, чекајући из дана у дан када ће доћи. Послао је Духа Утешитеља, Који је сишао на апостоле, Који обитава у Цркви и Којим и ми данас живимо, казао је у литургијској проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског. 

У данашњем јеванђељу сликовито је дато оно што се од нас очекује, а то је да наше светиљке буду приправљене да Христа дочекамо са светлом, указао је проповедник, објаснивши да је светлост у време Христовог живота на земљи имала огроман значај, будући да се само према светиљки могло видети. 

Господ очекује од нас да ми наше душе и животе припремимо за сусрет са Њим. Као када нам долази неки важан гост… Није нам рекао време када ће доћи, али је рекао да ће то бити ускоро. Наравно, ми ћемо дати све од себе да Га што радоснији и што веселији, што лепше одевени и што лепше украшеном кућом дочекамо. Наш хришћански живот јесте украшавање и припрема за Други долазак Христов- поучио је отац Дарко Ђурђевић.

Тешко да можемо наћи лепшег и бољег примера од Преподобне Мати Евгеније, коју данас прослављамо, како се својим животом оживљава ово јеванђеље, указао је он.

Живећи на двору као Царица Милица, супруга великог Кнеза Лазара, она је живот проводила чекајући сусрет са Христом, а то најбоље видимо након Косовске битке, нашег великог страдања, али не и пораза. Царица Милица је прихватила улогу коју јој је Бог одредио и, са пуним кандилом вере и љубави, успела да сачува светлост хришћанства и кандило наше вере и народа. Она је диван пример мудрих девојака, која је живот на двору искористила као припрему за све оно што је чека и зато је могла да преживи најтеже дане у историји нашег народа након трагедије Косовског боја- казао је отац Дарко Ђурђевић у част велике српске владарке, молитвенице и мученице, која је свој народ водила путем Светог Саве, управљајући земљом, а потом као монахиња подизала светиње и молила се за свој народ.

Након Свете Литургије, Владика Исихије је преломио славски колач са чланицама Кола српских сестара, предвођених председницом Драганом Недељковић. Честитајући им славу, Владика Исихије је указао част жртви, коју сестре приносе својим молитвама и трудом да помогну потребитима.

Некад није довољно само осећати љубав, већ је потребно и послужити. Пример те љубави јесте да некоме желите добро, да му желите спасење и живот вечни, а потом и све оно што је потребно за пристојан и богоугодан живот на овоме свету. Наше сестре из Кола се око тога труде, помажу свугде где је потребно, жртвују се и помажу онима који су потребити, сиромашни, убоги и болесни. Као сестринство, потпуно су посвећене животу у Цркви- похвалио је Владика Исихије рад Кола сестара, истакавши да треба да имамо за узор Преподобну Мати Евгенију, али и све оне међу нама који су пожртвовани. Да једни са другима разговарамо и сви заједно радимо на томе како да живимо хришћански.

За трпезом љубави у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице, духовник Кола српских сестара јереј Александар Филиповић заблагодарио је Владики Исихију и браћи свештенослужитељима што су данас поделили молитвену радост са сестрама. У данашњем дану пројављена је заједница и љубав и због тога благодаримо Господу што нас је сабрао, поручио је отац Александар Филиповић, позвавши све да следе пример Мати Евгеније- Царице Милице, која је током целог живота за циљ имала да угоди Господу и послужи свом народу.


Извор: Епархија ваљевска