Type Here to Get Search Results !

Изабран мјестобљуститељ трона Јапанске православне цркве

После блаженог упокојења митрополита Данила 10. августа, изабран је мјестобљуститељ трона аутономне Јапанске православне цркве.


Блаженоупокојени митрополит Данило је служио као предстојатељ Јапанске цркве, аутономног тела под окриљем Московске патријаршије, 23 године.

Дан после његовог упокојења, Његово Високопреосвештенство архиепископ сендајски и источнојапански Серафим изабран је за местобљуститеља митрополитског трона, саопштава Синодално одељење за спољне црквене односе.

У писму архиепископу Серафиму Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил „призвао је благослов Божји на труд новоизабраниог местобљуститеља и уверио га у своје молитве за богољубиво јапанско православно стадо“.

Архиепископ Серафим је, заправо, једини јерарх Јапанске цркве после блаженог упокојења митрополита Данила. Од 2000. године служи као епископ Сендаја.

* * * 

Његово Високопреосвештенство архиепископ Серафим је рођен 23. марта 1951. године у граду Акита, префектура Акита. Крштен је у свето православље 1987. године.

Од 1987. до 1990. студирао је у Токијској православној академији. У ђаконски чин је рукоположен у октобру 1989. године, а у свештенички августа 1991. Постављен је за инспектора Богословске академије у Токију.

Замонашен је 20. августа 1999. године. Узведен је у звање игумана 6. септембра 1999. године, а у достојанство архимандрита 9. јануара 2000. године.

За епископа сендајског хиротонисан је 15. јануара 2000. У архијерејско достојанство уздигнут је 8. јула 2012. године. Сабор Јапанске православне цркве одржан 6-7. јула 2019. доделио му је титулу викарног архијереја.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com