Type Here to Get Search Results !

Стручњак за Блиски исток: Хришћани све више емигрирају из Сирије


Према речима генералног секретара „Немачког удружења Свете земље“, удео хришћана у сиријском становништву сада је само два одсто.


Немачки стручњак за Блиски исток Матијас Фогт забринут је што припадници хришћанских мањина све више емигрирају из Сирије и суседних земаља. Пре рата 2011. године удео хришћана у Сирији је и даље био шест одсто, али сада је само два одсто становништва, рекао је Фогт за „missio magazin“. Часопис издаје међународна католичка хуманитарна организација "missio München".

Фогт је генерални секретар „Немачког удружења Свете земље“. Према његовом мишљењу, до промене режима у Сирији, на коју су рачунале многе земље, међу којима и западне, неће доћи. Снажан земљотрес почетком године био је добродошла прилика за неке земље да нормализују дипломатске односе са владом Башара ел Асада. "Сукоб се замрзнуо на фронтовима. То није рат и није мир", рекао је стручњак.

Стање људских права је и даље веома лоше; опозиционе групације су стално прогањане, економска мука је велика: „Бискупи говоре о ’бомби сиромаштва‘ која је пала на народ. Многи људи више не знају како да зараде за свој насушни хлеб. За то су, према Фогтовој анализи, делом криве сталне економске санкције међународне заједнице. Иако оне утичу на власт и на оне који профитирају од режима, очигледно је да су они делимично одговорни за општи економски застој.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at