Type Here to Get Search Results !

Екстремисти номади убијају хришћане у Нигерији


Према подацима хуманитарне организације "Црква у невољи", 21 особа је убијена у нападу на село јужно од главног града провинције Јос.


Према подацима организације „Црква у невољи“, екстремисти номади Фулани убили су 21 хришћанина и тешко ранили више од десет у нигеријској држави Плато. Злочин се догодио 10. августа, како је у петак саопштила међународна католичка хуманитарна организација. Према локалним изворима, наоружани нападачи из Фуланија запалили су зграде у селу Хеипанг, око 40 километара јужно од главног града провинције Јос. Расељени хришћани из суседних области су тамо потражили уточиште. Централни регион Нигерије, такозвани средњи појас, годинама је потресен сукобима између углавном муслиманских фуланских номада и хришћанских фармера.

Према нигеријском новинару Масари Киму, екстремисти у Хеипангу су пуцали у људе који су покушавали да побегну од ватре. Међу жртвама је и неколико беба. Ким је посетио село неколико дана након тога. Он је известио да је било много сведока који су видели како су чланови њихових породица убијени. Међутим, мало је вероватно да ће надлежни органи идентификовати починиоце и позвати их на одговорност. Према Кимовим речима, најбруталнији напад до сада ове године догодио се од 15. до 16. маја. У то време милитанти из Фуланија убили су више од 200 хришћана у округу Мангу, југоисточно од Џоса.

Према Поликарпу Лубију, председнику Хришћанског удружења, систематска убиства су у порасту у последње време. Она имају дугу историју у тој држави. Одговорни у политици и у безбедносним снагама ретко су вољни да кажу шта се дешава, критиковао је свештеник. Готово да нема хапшења наводних починилаца. Нити би власти учиниле било шта да помогну хришћанима у региону који су расељени услед терористичких напада.

Првобитно су етнички сукоби и сукоби око земљишта били у првом плану у сукобима између претежно муслиманских Фулана и хришћанских пољопривредника. Партнери на пројекту из „Помоћи Цркви у невољи“ истакли су да насиље све више има верску димензију. Постоје индиције да су групе Фулани у контакту са џихадистичком терористичком милицијом Боко Харам.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at