Type Here to Get Search Results !

Мироточива икона Богородице ”Умекшање злих срца” у Острогу


Велики број вјерника дочекао је у Острогу мироточиву икону Богородице ”Умекшање злих срца”, која је у Црну Гору донесена из Русије, на поклоњење вјерницима.

Икона је у Доњи Острог стигла током јутарње службе у четвртак 24. августа, на празник Светог мученика и архиђакона Евпла и Преподобног Нифонта, а потом је у цркви Свете Тројице служена Света литуригија.

Светом службом началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживала су му сабраћа протосинђел Илија, јеромонаси Владимир и Роман, свештеник Емануил и јереј Милан Станишић бјелопољски парох, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Игуман Сергије литургијску бесједу почео је ријечима ”Блажена утроба која је носила Онога који је и створио и носи овај свијет својом ријечју, својом божанском силом”.

–  Ако је ко мање говорио, а више чинио од људи, то је Пресвета Вогородица. Њена вјера, Њена љубав према Творцу и Спасу нашем Исусу Христу и прије него што је зачела Духом Светим и родила Богочовјека Спаситеља нашега, Васкрситеља нашега и Онога који је Њој дао силу и благодат, Спаса нашег Исуса Христа, јесте Та која је у тишини свога срца у тајни љубави понијела многе боли. Она је претрпјевши многа страдања на свом личном искуству, најбоље схватила сва страдања и сва зла која је нечастиви чинио. Она та која је искусила ране злих срца према Њој самој. Али није особина хришћана да само осјећају бол који се директно на њега устремио, него је прави хришћанин онај који бол свакога ближњег доживљава и осјећа као свој бол и који не само саосјећа, него се и труди да све учини да се нађе у помоћи. А има ли већег хришћанина од Пресвете Богородице? Зато јој ми сваки дан повјеравамо своје боли и страдања која нам ударају непријатељи и молимо је и призивамо да нам помогне – бесједио је о. Сергије.

Нагласио је да је управо ово вријеме, када је икона Умекшање злих срца требало да прође овим дијелом свијета.

– Док њена чеда, а наша браћа страдају у дијелу руске земље и трпе многе ране које је непријатељ нечастиви посијао са свих страна, страда човјек, православни човјек, хришћанин, у знању или незнању, а многи људи и незнајући ставе се на страну зла и њихова срца предају да буду носиоци нечастиве силе. Зато се молимо Пресветој Богородици, клањамо јој се у овој дивној светој Њеној икони, да својим омофором, својом мајчинском љубаљу и благодаћу коју је добила од Спаса нашег Исуса Христа, да се помоли за све нас, да се и срца наших непријатеља озлобљена Бог зна којим све демонским силама, да се умекшају, да бисмо се спасили, јер зло уништи прије свега онога који га врши. Једино ако смо са Господом, ако смо са Пресветом Богородицом, нико нам не може ништа – рекао је игуман Сергије.

Подсјетио је да су се пред овом иконом десила многа и чудесна исцјељења, те да су многи људи добили потомство.

– Оно што је најважније јесте да нас она исцјељује од оне најстрашније болести, невјеровања у Бога, безбожништва, болести братомржње, која никако да зацијели, него ето повремено, кад се народ покаје и поправи свој живот мало затихне, али чим се вратимо на гријех, одмах ова опака болест почне да заузима срца људи и почне да се шири. И зато молимо Пресвету Мајку Богородицу да нам да снаге да се искрено покајемо и Богу драгом обратимо, да се сачувамо од сваког зла – поручио је о. Сергије.

Острошки игуман је захвалио господину Сергеју Фомину у чијем дому је похрањена ова мироточива и чудотворна икона, као и брату Николи Миротићу који се потрудио да потпомогне да ова икона дође у Црну Гору и у острошку светињу и да заједно са Светим оцем Василијем благослови сав народ који долази овдје.

Сабрано монаштво и вјерници цјеливали су чудотворну, миторочиву икону, а она је потом однешена у Горњи манастир, код моштију Светог Василија Острошког Чудотворца гдје ће на поклоњење вјерницима бити изложена током дана.


Извор: Манастир Острог