Type Here to Get Search Results !

У присуству Патријарха српског Епископ Кирило служио у загребачком Саборном храму


”Празник Преображења који нам открива тајну будућег живота даје и одговор зашто је потребно да постимо”, рекао је Епископ Кирило у бесједи на првој Светој Литургији коју је служио као администратор митрополије.

Његово Преосвештенство, Епископ буеносајрсеки и јужно-централноамерички Кирило, служио је, у недјељу, 20. августа, у храму Преображења Господњег у Загребу прву Литургију као администратор Епархије загребачко-љубљанске. Светој Литургији молитвено је присуствовао и Његова Светост патријарх Порфирије.

Епископ Кирило је у бесједи по отпусту богослужења говорио о значају поста за живот хришћана. ”Пост и молитва су неопходна средства за усавршавање и преображај наше душе. За молитву то је дјелимично јасно. Ако вјерујемо, а вјерујемо, да постоји Бог, онда свакако треба и да разговарамо са тим савршеним бићем”, рекао је владика и казао да је људима теже да разумију вежност поста и да често налазе различита оправдања да не посте.

”Чини ми се да нам управо празник Преображења који нам открива тајну будућег живота даје и одговор зашто је потребно да постимо. Апостоли на гори видјели су да је Христово тијело само једна завјеса која их је одвајала од Његове божанске природе и кад се она уклонила они су од тог виђења попадали на земљу, од те силине благодати која је изашла из преображеног Христа. Дакле, ако ми ту завјесу нашег тијела, тај глинени сасуд, како је то говорио апостол Павле, за себе и за своје тијело сувише начинимо дебелим, отежамо наша срца преједањем и укусним јелима и пићем и бригама овога свијета, онда сигурно да ће нам и тај други свијет којем ми тежимо и у који желимо да дођемо […] бити мало затамљен, замагљен и може то наше тијело, кога ми треба да пазимо и хранимо и гријемо, ако се сувише за њега старамо и ако то старање претварамо у похоте, може то тијело да нас одведе на странпутицу, да нас одвоји од живота по Богу”, казао је владика Кирило.

Његово преосвештенство упозорио је на опасност пута ‘широког стомака’ који чак и Јован Лествичник назива ”господарем ког свако воли” и навео ријечи светог Василија Великог који је рекао да је ”пост све свете руководио у животу по Богу. Дакле, пост и молитва су основна два крила наше душе, основна средства нашега спасења”, рекао је.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска