Type Here to Get Search Results !

Украјински православни верници богослужење на местима чуда Божјих и чуда Пресвете Богородице


Хиљаде украјинских православних верника похрлило да се поклоне местима чуда која су чинили Бог и Богородица на узастопне празнике ове недеље.

Парохијани и поклоници најпре су се окупили у манастиру у Черновичкој области да у понедељак прославе празник Крсног хода животворног дрвета и светих мученика Макавејских.  

Митрополит тернопољски Сергеј, један од најомиљенијих архијереја Украјинске православне цркве, началствовао је богослужењем у манастиру свете Ане у Вашковцима, Черновичка областа. Саслуживали су му локални архијереј митрополит черновички и буковински Мелетије и још пет архијереја, уз саслужење локалног и гостујућег свештенства, саопштавају из Епархије черновичко-буковинске. Светој Литургији је присуствовала игуманија Августа са сестринством манастира свете Ане и монаштво других манастира.

Током богослужења узнесене су молитве за мир у Украјини. На крају службе митрополит Сергеј је благословио мед и пошкропио сав народ светом водицом.

Манастир се налази на месту где је, према древном предању, млада девојка по имену Ана чудесно спасена од турско-татарских насилника када је Бог отворио рупу у земљи да се у њој сакрије и тако сачува своју част. Мештани су подигли крст и брдо је постало познато као Анина.

Крајем 19. века људи би се окупљали на брду да траже милост током епидемије колере. После епидемије подигнута је дрвена црква свете Ане. Црква је изгорела од удара грома у међуратном периоду, али је 1992. године о. Михаил Сава преузео иницијативу за подизање нове цркве свете Ане. Године 1994. почели су да се појављују искушенице и убрзо је изграђен манастир, који сада служи као место поклоњења православних верника.

Следећег дана митрополит Сергеј Тернопољски предводио је празник јављања Богородице у Јосафатској долини у Виничкој губернији. Њему се поново придружио један број архијереја УПЦ, међу којима је и митрополит тулчински Јонатан, који је недавно осуђен на пет година затвора, иако одлука још није правоснажна.

Поново су узнесене молитве за мир у Украјини, за све који страдају и за гоњену Цркву.

Празник се обележава од 1923. године кад се Богородица јавила пастиру по имену Јаков, наредивши му да подигне крстове у долини. Од тада православни верници долазе тамо на поклоњење, носећи и подижући крстове.

Након богослужења, благословена је икона чудотворног јављања Пресвете Богородице, као и крстови које су донели верници.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com