Type Here to Get Search Results !

Лавра: Полиција обила врата монашких објеката, у резиденцији митрополита Онуфрија расколници


Представници Народног музеја и парка Кијевопечерске лавре, при Министарству културе Украјине, заједно са полицијом и расколницима јуче 15. августа 2023. пресекли су и развалили врата на неколико зграда у Кијевопечерској лаври.


Украјинска православна црква известила је јуче ујутро о „упаду“ у три зграде које је оградила полиција. „Већ су одсекли браве и провалили у зграду 57. У овим зградама живе не само поклоници, већ и део братије Кијевопечерске лавре.

Ситуација око Лавре се додатно погоршала откако је суд у Кијеву раније овог месеца донео одлуку да потврди пресуду Владе да избаци Украјинску православну цркву и манастирско братство из сопственог манастира. Људи су закључани у зграде без приступа храни, а парохијани су онемогућени да дођу до цркава у манастиру.

Злочинци су јуче морали да користе угаону брусилицу, маљ и пајсер да разбију врата, док надлежни оптужују братство и Цркву да недовољно воде рачуна о имовини, преноси Синдикат православних новинара.

„Шта, хоћеш ли нас следеће убити? Овде живе монаси“, викао је монах кроз прозор. „Избацили сте нас из зграде 34, па смо дошли овамо. А сад ћезе нас отерати одавде?... Само ставите све уза зид и побијте све. Нека разваљују врата, ја нећу отићи."

Други монах је викао: „21. век, таква људска права“.

Поред тога, о. Аврамије, једини лаврски монах који је одступио од Цркве да би постао „игуман“ расколничке „Кијевопечерске лавре“, откинуо је полицијски печат са резиденције Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија и ушао унутра. Неко му је дао кључеве."Господине Аврамије, да ли је ово хришћански? Сетите се Христа, сећајте се својих завета“, рекао је богословац Михаил Працјук, који је снимио расколника како улази у зграду. Монах је игнорисао молбе хришћана.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com