Type Here to Get Search Results !

Јубилеј храма у Липници


На празник Преображења Господњег, 19. августа 2023. године, поводом храмовне славе и век и по од подизања храма, Преосвећени Епикоп шабачки г. Јеротеј началствовао је евхаристијским сабрањем у храму Преображења Господњег у Липници.


Честитајући храмовну славу и велики јубилеј свештенству и верном народу, Преосвећени Епископ је у својој беседи истакао: „На данашњи дан Господ је показао своју божанску природу преобразивши се на гори Тавор пред тројицом својих достојних пријатеља и ученика, Петром, Јованом и Јаковом, од којих сваки од њих представља по једну хришћанску врлину – веру, наду и љубав. Преобразивши се показао је славу свога божанства, онолико колико ми то људи можемо да видимо у телу. И пре тога је пројављивао своју божанску природу чинећи чуда и исцељења, али је овде у пуноћи засјало Његово божанство и лице Му је постало као Сунце, а хаљине беле попут снега. Све се ово дешавало ноћу, тако да је тај призор био истовремено и страшан и величанствен. Господ је овим показао и зашто је наменио човека, које су перспективе и могућности човека, а то је да и он постане Бог по благодати и усиновљењу. Зато се ми на светој Литургији не сусрећемо само са Царством Божијим, него и почињемо да га предукушавамо, да га живимо у извесној мери колико се то може овде на земљи, а у пуноћи ће то бити када буде Други долазак Господњи. Због значаја свете Литургије која се служи у храму, ми смо данас на опходу помињали и наше славне претке који су пре сто педесет година подигли овај велелепни храм, јер захваљујући њима ми имамо већ сто педесет година храм где се молимо, имамо простор који је натопљен молитвама и освећиван благодаћу Божијом. Овај храм, данашњи јубилеј, као и наше сабрање у оволиком броју, даје нам наду и веру да ће се и наши потомци сабирати у овом храму наредних сто, двеста година, па све  до Другог доласка Господњег.“

Након троструког опхода око храма, освештан је нови род винове лозе и принесени славски дарови, а потом је уследио културно-уметнички програм у извођењу фолклорног ансамбла „Мика Митровић“ из Брезјака.


Извор: Епархија шабачка