Type Here to Get Search Results !

Преображењски сабор у Даљ Планини


Другог дана Преображењског сабора у Даљ Планини, на дан празника Преображења Господњег, 19. августа 2023. године, Њихова Преосвештенства Епископи осечкопољски и барањски г. Херувим и ваљевски г. Исихије началствовали су евхаристијским сабрањем уз саслужење свештенства и ђаконства Епархија осечкопољске и барањске и ваљевске. 


Овом приликом Епископ Херувим је рукопроизвео у чин чтеца Немању Каравуковца из Даља.

- Ми смо добили од Бога могућност не само да видимо ту светлост Христову, него и да је сами из себе исијавамо, да будемо саучесници светлост, то јест благодати Божије. Нажалост, човек је отпао од Бога још у праоцу Адаму, постао је подложан греху и пропадању и коначно смрти. Ништа од тога није природно, све је то само последица људског отпадања од Бога. Али Господ долази и доноси нам опет ту Своју светлост и доноси нам извављење од последица греха, рекао је Епископ Исихије у беседи. 

По благосиљању славских дарова и грожђа Епископ Херувим је речима надахнуте беседе поучио сабране и, између осталог, рекао: Данас је свима срце било испуњено јер међу нама су наши дивни и велики светитељи, Свети владика Николај жички и Свети авва Јустин. То је велики благослов за нашу Епархију, за наш народ. Да нас они увек руководе у правцу Царства Небеског, у правцу изграђивања слоге и јединства, јер ће то омеђити останак и опстанак нашег народа на овим просторима. За то сам неизмерно благодаран нашем владици Исихију, што нам је омогућио да можемо имати ове благослове у нашој Епархији и да можемо са нашим дивним светитељима овде да делимо тугу, радост и да кроз благословене дарове задобијамо Царство Небеско.

- Велика је радост наша и наше Епархије ваљевске, да из срца наше Цркве, из две светиње у најближој околини града Ваљева, манастира Ћелије и манастира Лелић, донесемо честице моштију двојице најсветлијих примера преображења и следовања Христу. Молимо се Господу да пребивање Светог владике Николаја и авва Јустина буде веза између народа наших Епархија, рекао је Епископ ваљевски у поздравном слову. 


Извор: Епархија осечкопољска и барањска