Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Епископ Димитрије: Јевађелске вредности упућују човека да милостињу чини тајно


На празник Светог пророка Илије, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Удрежњу код Невесиња, гдје је данас прослављена храмовна слава. 


Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске, као и гости из Црне Горе, Америке и Њемачке. На данашњем сабрању, благословом Владике Лонгина, у чин ђакона рукополежен је теолог Томислав Савић и назначен за Храм Светог Николаја у Индијанаполису.

Након Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Радивоје, нагласивши да догађај у Назарету, Христовој постојбини, служи људима као поука да не буду подозриви и не робују предрасудама, јер предрасуде и подозрења често воде у идолопоклонство и одводе човјека од Бога. Појашњавајући да је идолопоклонство склоност човјека сваког времена, отац Радивоје истакао је примјер Светог пророка Илије који је, будући отвореног срца и отвореног ума, многе одвраћао од идолопоклонства. Човјек је позван да увијек буде отвореног срца за љубав Божију, како би лакше одолио идолопоклонству и постао ближи Богу.

По рукоположењу, Владика Димитрије подијелио је са присутнима осјећај благе туге када неко напушта Херцеговину, истовремено нагалшавајући да ће одлазак бити благослов и за Херцеговину ако новорукоположени ђакон буде вјерни и истинити служитељ Божији. Владика је пожелио да Бог новом ђакону умножи сваку благодат, милост и љубав у животу.

Обраћајући се сабраним вјерницима по Отпусту, Владика је пожелио да благослов Божији дође на сабране, њихову дјецу и земљу на којој живе. Хвалећи обичаје насљеђене од предака, Владика је сабране подсјетио на опасности савременог доба и поучио о јеванђељским вриједностима које човјека упућују да милостињу чини тако да десница не зна шта чини љевица, како би Отац, који види тајно, узвратио човјеку јавно.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска