Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Црква је брод спасења, немогуће је спасити се ван ње


У недељу, 6. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион предводио је литургијско славље у манастиру Буково где су му саслуживали протосинђел Симеон и архиђакон Илија.


У својој беседи након Јеванђеља владика је тумачио Христове речи којима се обраћа покајаној грешници говорећи јој да је њена вера спасила, те је истакао да је жива и делатна вера оно што нас уводи у Царство небеско. Владика је потом говорио о онима који мисле да им Црква није потребна за спасење јер Бога носе у свом срцу, и рекао: „Да човек може својом вером, својом добротом, својом најчешће умишљеном врлином да се спасава и задобије Царство небеско, зар би било потребно да Син Божји, друго лице Свете Тројице, сиђе на земљу, да се роди као човек, да претрпи страшна страдања и голготску смрт ради нашега спасења а онда и да васкрсне, зар је све то морало да се деси да би човек могао да живи и да се спасава и да дође до потпуног богопознања сам по себи? Наравно да је то немогуће, јер када би то било могуће не би се све ово претходно десило у свету и не би било потребно. Зато су та наша браћа и сестре који негују своју индивидуалну, самовољну и површну побожност у потпуној заблуди, и ми се као Црква молимо за њих.“

Преосвећени Епископ је потом подсетио да је Црква брод спасења и да је немогуће спасити се ван ње, као што се у страшном библијском потопу нико ван Нојеве барке није сачувао од погибије.


Извор: Епархија тимочка