Type Here to Get Search Results !

Хришћанска мањина у Чаду примила 100.000 избеглица


Нарочито децу, старије особе и жене - лица која су побегла од сукоба у суседном Судану.


Хришћанска мањина у источном Чаду примила је избеглице из Судана, и то вишеструко већи број њих од броја хришћана. Од пролећа Католичка црква у тој области збринула је више од 100.000 људи који су побегли од сукоба у суседној земљи, известила је у понедељак у Минхену католичка хуманитарна организација „Црква у невољи”. На подручју величине Француске живи 1,7 милиона људи, од којих су само 15.000 хришћани.

Како је апостолски викар Монга Филип Або Чен рекао хуманитарној организацији, избеглице које примају углавном су деца, старци и жене. „Настојимо да им помогнемо својим  ограниченим ресурсима, али наше могућности су ограничене.“

Католички духовник је приказао саживот са муслиманском већином. Хришћани могу да одржавају богослужења и процесије. Али постоје проблеми када муслиман пређе на хришћанство:  породице су више пута користиле насиље да би спречиле крштење.

Чен види прилив младих имама који су прошли обуку у Судану као проблематичан. Они су заузели радикалнији приступ и одбацили сарадњу са другим религијама. "То би дугорочно могло постати проблем." Ипак, хришћанско свештенство је на многим местима веома поштовано. Муслимани су га такође неколико пута звали као посредника у насилним сукобима. Хришћанска заједница расте. Катедрала у Монгу, која је подигнута пре десет година, већ је премала за многобројне вернике.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at