Type Here to Get Search Results !

Света Литургија после 40 година у Керену, у Еритреји


Света Литургија је одслужена, после око 40 година, у цркви светог Јована Претече и Крститеља, у другом по величини граду државе Еритреје, у Керену.


По старом календару којег се држава Еритреја држи, празник Воздвижења Часног Крста је прослављен 27.9.2023. у присуству свештенства Еритрејске патријаршије, Керенске епархије и верника из те области.

Становници града су били ганути, јер су чули после више од пола века како поново звони звоно „грчке цркве“, коју деценијама воле и чувају, чекајући да свештеник служи. Њихова молитва и ишчекивање испунили су се у среду, 27. септембра 2023. године,на  дан који ће ући у историју.

Керенска грчка заједница је основана 1896. године и од тада до данас постоји присуство Александријске патријаршије и све Африке преко свештене  Аксумске  митрополије. Покојни Власис Франгулис основао је малу парохију, цркву и школу, који су сачувани. Други познати Грк био је Праксителис Киријакакис из села Мелитини у Спарти, који је тамо живео и вредно радио, као и многи други председници и чланови Грчке  заједнице из многих делова Грчке.

Еритрејска грчка заједница је у првим послератним деценијама бројала око 400 чланова. Међутим, током седамдесетих година прошлог века, услед великих промена, политичких и економских, задобија тешке ударце. Данас се састоји од малог броја Грка, који се „свето и верно“ држе своје традиције.

После прве посете митрополита аксумског Данила Еритреји октобра 2022. године, отворен је пут за другу посету која се ових дана одржава у саставу: архимандрит Стефан Катифорис, доц. професор Јонског универзитета др Христо Каридис, исељеник из Еритреје г. Ламброс Киријакак и г. Василиос Јанопулос.

Свакодневна богослужења у нашим црквама, састанци и конференције са Светим синодом Еритрејске патријаршије ради покретања сарадње по питањима образовања, обуке, очувања, евидентирања и одржавања културног наслеђа земље, посета и учвршћивања свештених манастира, едукативни семинари у Богословској школи, састанци са владиним и локалним чиниоцима, поновно уједињење и подршка новим члановима грчке парохије, давање стипендија за студије у просветним установама у Грчкој, оснивање Лабораторије за очување културног наслеђа при Еритрејској патријаршији под надзором и покровитељством Одељења за животну средину Јонског универзитета, неколико су из понуђених програма помоћи Александријске патријаршије и Аксумске митрополије побожном народу Еритреје.

Делегације су званично позване од стране Патријаршије Тевахдо Еритреје да  учествују у прослави  величанственог празника Часног Крста (Мескела) у центру Асмаре, у присуству свих чланова Светог синода под архиепископом Луком, а потом су примљене на званичном пријему у Патријаршијском двору, где су уручени поклони и детаљно размотрена питања даље сарадње.

Десетодневна посета делегације Аксумске митрополије додатно ће учврстити историјске верске, културне и везе двеју Патријаршија (Александријске и Еритрејске) и допринеће сарадњи двају народа, Грчке и Еритреје, која постоји од 4. века, од светог Атанасија Великог, патријарха александријског, који је хиротонисао првог епископа ексумског, мисионарског просветитеља Абисиније, светог Фрументија.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com