Type Here to Get Search Results !

Часни појас Пресвете Богородице пренет из Свете Горе у северни грчки град


Православни верници северног грчког града Костани изашли су 28.9.2023. у поворкама да целивају и поклоне се Часном појасу Пресвете Богородице.

Ова светиња, која је дотицала и саму утробу која је носила Господа Исуса Христа, од 14. века чува се у манастиру Ватопеду на Светој Гори, иако се често носи широм православног света ради утехе верних.

Свети ков чег, који је носио игуман ватопедски Јефрем, дочекан је око 17 часова у храму светих Константина и Јелене у присуству мноштва верног народа и свештенства, међу којима је био и митрополит сервијски и козански Павле. У граду ће остати до 2. октобра. Наиме, ово је први пут да се светиња налази у Кожанима, преноси Orthodoxia News Agency.

"Емоције су биле силне", наводи ова агенција. „Сузе радоснице и наде облиле су очи стотинама житеља Кожана који су дошли у цркву светих  Константина и Јелене да дочекају свети појас Панагије“.

Свакодневне литургије служиће се докле  год Појас  буде у граду. Црква светих  Константина и Јелене такође ће  остати отворена од 7 ујутру до 1 сат ујутру сваког дана како би дочекалљ што већи број верника.

* * *

Појас Пресвете Богородице – највећа драгоцјеност Ватопеда


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com