Type Here to Get Search Results !

Помоћ за Горњи Карабах: Амерички црквени великодостојници апелују на председника Бајдена


Позивају америчког председника да искористи утицај како би се одмах окончала блокада Лачинског коридора.


Више од 40 митрополита, архиепископа, епископа и других представника појединих Цркава у Сједињеним Државама упутили су заједничко писмо председнику САД Џоу Бајдену. „Позивамо Вас да искористите свој утицај како бисте одмах окончали азербејџанску блокаду Лачинског коридора, који је једини начин приступа за више од 120.000 Јермена у Горњем Карабаху и за њихове породице које вековима ту живе“, каже се дословно у писму.

Међу 120.000 Јермена затечених у Горњем Карабаху (Арцах), 9.000 лица са инвалидитетом, 20.000 стараца и 30.000 деце посебно је угрожено глађу и њеним последицама, кажу представници Цркве. Писмо су, између осталих, потписали епископи православних и оријенталних православних цркава, али и многе водеће личности из Цркава реформаторске традиције. Најистакнутији потписник је асирски патријарх Мар Ава III.

Свет је сведок „нежног геноцида“, наводи се у писму. Блокада Арцаха мора се одмах прекинути како би хитно потребна хуманитарна помоћ стигла у регион еда би се окончале патње народа. Председник Бајден мора да тражи хитно дипломатско решење, па и сарадњу са међународним партнерима и владама Азербејџана и Турске. И хуманитарна катастрофа и политичка криза око Горњег Карабаха морају бити решене.

Азербејџан је 2020. године освојио значајне делове региона Горњег Карабаха, који је био споран између Јерменије и Азербејџана. Азербејџан је од децембра 2022. блокирао једину путну везу (Лачински коридор) између Јерменије и преосталог дела Горњег Карабаха који држе Јерменији, а од средине јуна 2023. није било дозвољено испоручивање помоћи. Око 120.000 људи и даље живи у Горњем Карабаху, међу којима око 30.000 деце. Према писању медија, први становници су већ умрли од глади и компликација. 95 одсто становништва гладује, медицинска помоћ је урушена, нема струје, бензина и дизела. Вода је такође оскудна.

Године 1991.  Аутономна Република Арцах (Горњи Карабах) у саставу Азербејџана, насељена Јерменима, прогласила је своју независност. Први рат у Карабаху који је уследио трајао је до 1994. године и завршио се прекидом ватре. Арцашке милиције су успеле да сачувају већи део мале републике са историјски значајном престоницом Степанакертом и, у сарадњи са јерменском војском, преузеле су и контролу над седам азербејџанских провинција које се налазе између Горњег Карабаха и Јерменије, а тиме и над везом између Арцаха и Јерменије. Међутим, Република Арцах никада није била међународно призната.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at