Type Here to Get Search Results !

Монашење у манастиру Орахово у Црмници


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије вечерас је у току вечерњег богослужења у мнастиру Орахову у Црмници замонашио искушеницу ове монашке обитељи Катарину и дао јој монашко име Софронија по Светом Софронију Јерусалимском.

У архипастирској бесједи Владика је рекао да се анђели небески радују за свакога грешника који се каје.

“Сваком таквом човјеку они су на помоћи, окружују га и помажу га, и просвјетљују. А како ли се неће радовати анђели Божји и сво небо, сви светитељи на небу, сви ми на земљи када се неко завјетује да цио живот свој проведе у покајању, у подвигу, у посту, у молитви, у трпљењу, у послушању, у служењу Цркви, у служењу Богу и ближњима”, рекао је он.

Додао је да је монашки пут – пут смирења, покајања и послушања.

“Али то смирење, и понижење, које добровољно прихватају монаси и монахиње, заправо сви они који хоће Богу да служе, без тога не могу приступити Господу – то смирење заправо човјека највише уздиже.

Митрополит Јоаникије је рекао да је нова монахиња Софронија добила ово име из два разлога.

“Зато што Софронија значи – она која је разборита, која зна да расуђује, да разликује добро од лошега, да их раздваја. Да види шта је пролазно и празно у овоме животу, а шта је непролазно и вриједно, што никада не губи свој сјај и вриједност. Наша сестра Софронија се опредијелила да напусти овај ташти свијет и овај ташти начин живота и свјетски начин размишљања, да се уподоби Господу Исусу Христу и светима Његовим”, казао је он

Владика Јоаникије је рекао да је други важан разлог што је нова монахиња име добила по Светом Софронију, патријарху јерусалимском, који је живио у најтежа времена.

“У времена када је ислам, исламски свијет заузимао хришћанске територије и палио и жарио, пред собом уништавајући љепоту Божјих храмова и поробљавајући православне народе. Он је у то вријеме, као пчела која лети од цвијета до цвијета и сакупља мед, сакупљао и сабирао у својој души духовни мед од светих Божјих подвижника, сакупљао њихова искуства од Дамаска до Јерусалима, Александрије, Рима, Цариграда. На крају је постао јерусалимски патријарх. Између осталих својих дјела написао је и житије једне од највећих подвижница свих времена Свете Марије Еипћанке”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Новој монахињи Владика је пожелио да јој Свети Софроније Јерусалимски буде увијек на помоћи.

“Да је увијек упућује на прави истински пут спасења, да је избавља из свих искушења и да јој Господ дарује снаге и силе да ове свете завјете које је положила часно и честити и на своје спасење, а и на спасење многих других испуни и изврши на спасење и овога и онога свијета”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска