Type Here to Get Search Results !

Патријарх александријски: Сваки рат је пораз за човечанство


У недељу, 24. септембра 2023. године, папа и патријарх александријски и све Африке Теодор II, који је боравио у патријаршијском манастиру Светог Георгија Старог Каира, примио је велику групу страних посетилаца, који се налазе на поклоњењу хришћанским светињама у Нилохори, а посетили су и поменути свештени манастир, познат и као „Ротонда Истока“.


Обраћајући се гостима, Патријарх се, након што је изложио историју Александријске Цркве, осврнуо на потребу да превлада мир, рекавши између осталог: „...Из свештеног манастира светог великомученика Георгија Старог Каира, призивамо Бога љубави и позивамо на мир у свету да бисмо живели мирно уз друштвену солидарност и праведну расподелу добара. Молимо се да народи на Земљи живе у миру, јер је то Божја воља.

Данас јаче осећамо нашу одговорност да живимо заједно у хармонији и истовремено штитимо мигранте, избеглице и напаћену децу као нашу праву браћу и сестре.

Позивамо великодостојнике у свету, политичке и верске, да раде у том правцу, да заједно раде на обустављању свих ратних сукоба, како бисмо искористили природна богатства, дарове Божје, искоренили сиромаштво и успоставили друштвену правду, заштитили сирочади и сиромашну децу и, уопште, све људе који пате. Ово је најбољи начин да се истакне значај 75. годишњице оснивања Уједињених нација, након страдања у Другом светском рату.

Сваки рат је пораз за човечанство, јер доводи у изглед безбедност целе светске заједнице. Ужасна и супротна је божанској вољи употреба оружја, које убија становништво, шири тугу, бол, сузе и смрт, чак изазива и разорне еколошке последице.

Штавише, пандемије и климатске промене, миграције становништва и неједнакости уопште имају само негативне последице по све. Други, ближњи, наш је брат, жива слика Божја, без разлике. Потребан нам је мир и активна друштвена солидарност без дискриминације да бисмо одговорили на ове тешке ситуације.

Наш свет, наш заједнички дом, је један: предат нам је и морамо га неокрњено пренети будућим нараштајима. Искупимо га од сваког рата или нуклеарне ноћне море. Хајде да удахнемо нови живот нашем дијалогу једни са другима. Искрен и поштен дијалог ствара услове за нови креативан и благословен пут. Започнимо, дакле, овај дијалог, који је најделотворнији лек за помирење народа. Мир је увек могућ!"

Посети веће групе манастиру Светог Ђорђа присуствовао је и митрополит зимбабвеански Серафим.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com