Type Here to Get Search Results !

Упокојио се у Господу архимандрит Андреј (Пандуров), игуман манастира Српски Ковин


У уторак, 19. септембра 2023. године, у Новом Саду где се налазио на лечењу, у Господу је уснуо архимандрит Андреј (Пандуров), игуман манастира Успења Пресвете Богородице у Српском Ковину.

Архимандрит Андреј (Иван Пандуров) је рођен 11. марта 1939. године у Новом Саду. Завршио је основну школу и гимназију у родном месту а затим је дипломирао Енглески језик и књижевност. Радио је као професор на Педагошкој академији у Никшићу и држао додатне часове у монашкој школи која је тада деловала у Острогу. Радио је као професор енглеског језика још и у Старој Пазови а од 1975. године у гимназији у Сремским Карловцима. Целог живота био је привржен Цркви и Господу којег је љубио свим срцем. У тешким временима за Цркву, посећивао је и активно учествовао у богослужењима у фрушкогорским манастирима, где се и родила његова жеља за монашким животом.

Када је отишао у заслужену пензију 2000. године повукао се на Свету Гору, у манастир Хиландар где је и замонашен добивши име Андреј.

У свезу клира Епархије будимске прешао је 2003. године на позив Епископа будимског г. Лукијана који га је исте године на Преображење у Сентандреји рукоположио за јерођакона а за јеромонаха на Велику Госпојину у манастиру Бездин у Епархији темишварској. Од 26. септембра 2003. године постаје старешина манастира Успења Пресвете Богородице у Српском Ковину чиме је практично обновљен. Преосвећени владика Лукијан одликовао га је чином игумана 2008. године, а на Велику Госпојину 2019. године и чином архимандрита.

Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан и благодарно свештенство Епархије будимске чији је дугогодишњи духовник био, се моле Господу да душу новопрестављеног архимандрита Андреја настани у Царство небеско.

Поводом упокојења архимандрита Андреја, игумана манастира Српски Ковин, у цркви Св. Петра и Павла на Алмашком гробљу у Новом Саду у петак 22. септембра 2023. године служиће се света Литургија са почетком у 9 часова. Опело ће бити служено у наставку, а затим ће отац Андреј бити сахрањен на истом гробљу.


Извор: Епархија будимска