Type Here to Get Search Results !

Почела настава у Гимназији “Свети Сава” у Подгорици


Настава у православној Гимназији “Свети Сава“ у Подгорици почела је јуче, а док се не заврше радови на Булевару Вељка Влаховића у насељу Стари аеродром, настава ће се привремено одвијати објекту код цркве Светог Ђорђа под Горицом.


Ове школске године настава у овој образовној установи ће се одвијати у једном одјељењу првог разреда.

Како су казали Порталу РТЦГ из Управе школе, часови ће се одржавати од понедјељка до петка у пријеподневној смјени.

Наставни час траје 45 минута, а у току једног дана ученици могу имати највише седам часова.

“Остатак дана биће предвиђен за разне додатне активности, индивидуални рад са ђацима, спортске активности, а све у циљу развијања и усмјеравања специфичних дарова сваког ученика”, казали су из Гимназије.

Ученици ће имати 14 обавезних предмета са седмичним фондом од 28 часова и три часа обавезних изборних предмета током радне седмице.

А поред језика, природних наука, историје, психологије, социологије ђаци ће учити и о предметима вјерске садржине.

У клупама ће се изучавати катихизис, дакле основне теме православног богословља, библијске и црквене историје, богослужења и хришћанске етике. Ту је и црквено пјевање са црквенословенским језиком.

Из Управе кажу да ће ученици имати могућност да према наставном плану и програму, поред обавезних предмета бирају и неке од обавезних изборних предмета, а сходно важећој листи.

Православна гимназија је лиценцирана од стране надлежног државног органа, што значи да ће пружити могућност даљег школовања као и било која друга средња школа, односно гимназија.

Из Управе су саопштили да су за наставу ангажовали лиценциране професоре са дугогодишњим радним искуством у црногорским основним и средњим школама.

“Како сада ствари стоје, свештена лица неће бити ангажована као предавачи”, навели су из Управе за Портал РТЦГ.

Ученици који су жељели да упишу ову школу пријављивали су се од почетка јуна.

Сви пријављени ђаци имају завршену основну школу, а упис се вршио на основу општег успјеха у посљедњем циклусу основне школе.

“За упис се вредновао и успјех на екстерној провјери знања на крају основног образовања, успјех из црногорског-српског, босанског и хрватског језика и књижевности односно матерњег језика, математике и наставних предмета значајних за стицање образовања у посљедњем циклусу основне школе и резултати са државних и међународних такмичења”, навели су из Управе школе.

Напоменули су да ће сви ђаци имати бесплатну ужину, а обезбијеђени су им и уџбеници за ову школску годину.

Влада Црне Горе је прошле године задужила Министарство просвјете да исплати 450 хиљада евра за оснивање Средње вјерске школе Гимназија “Свети Сава” из Подгорице.

Још 450.000 евра отишло је за Средњу вјерску школу Гимназију “Митрополит хаџи Сава Косановић” из Никшића.

Одлуку о оснивању Гимназије “Свети Сава” донијела је Митрополија црногорско-приморска, а с тим у вези Министарству просвјете, науке, културе и спорта упућен је захтјев за лиценцирање установе за извођење образовног програма опште гимназије.


Извор: Ин4с

Рубрика