Type Here to Get Search Results !

Суд подржава одлуку Градског савета да прекине све везе са Украјинском православном црквом

Суд у Запорожју одбацио је прошле недеље жалбу Запорошке епархије Украјинске православне цркве, чиме је потврђена одлука Градског савета да потпуно прекине везе са Православном црквом.


Градски савет Запорожја одржао је 12. јула ванредну седницу по питању односа са канонском Украјинском православном црквом. Па ипак, упркос апелу свештенства и парохијана УПЦ, Савет је одлучио да раскине све своје уговоре са Црквом.

После вишемесечних неуспешних покушаја да се Епархија и њене парохије натерају у расколничку „Православну цркву Украјине“, 42 од 43 присутних посланика гласало је да се одбаци жалба Цркве.

Непосредно пре него што је ствар стављена на гласање, Његово Високопреосвештенство митрополит Запорошки Лука упутио је апел свештенству и парохијанима своје епархије, позивајући их да остану верни и учине све да одбране своју Цркву.

У саопштењу на сајту Градског савета наводи се да се Савет у потпуности противио жалби, уз образложење да је у складу са украјинским Уставом и законодавством да се прекину све везе са Црквом, укључујући и уговоре о коришћењу земљишта и зграда, јер, упркос сопственим одлукама УПЦ, Савет сматра да је она и даље део Московске патријаршије, и да се стога налази у „држави која врши оружану агресију на Украјину“. А 15. септембра Запорошки окружни управни суд је стао на страну Градског савета.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com