Type Here to Get Search Results !

Рукописи украдени из грчког манастира пре 100 година враћени у прави дом

Године 1917. бугарски борци су у Првом светском рату опљачкали стотине ствари из манастира у северној Грчкој. Међу тим предметима била су и три рукописа из 16. и 17. века.


Рукописи су најзад стигли у Америку. Касније су продати на аукцији 2008. године, али их је купац касније вратио, верујући да су рукописи украдени. У том тренутку документи су били изгубљени и пронађени тек годинама касније када је канцеларија главног финансијског директора аукцијске куће била реновирана. Рукописи, украдени из патријаршијског и ставропигијалног манастира Богородице Икосифинисе, често званог Косиница, прво су враћени Патријаршији, у Цариграду, али су сада враћени у свој завичајни дом у Грчкој.   

У уторак 17. Октобра 2023, у представништву Патријаршије у Атини, митрополит лаодикијски Теодорит уручио је украдене и пронађене рукописе митрополиту драмском Доротеју и игуманији манастира Панагија Икосифини, мати Антонини, преноси Ромфеа.

У питању су рукописи:

Рукописни пергамент димензија 21,5к15,9 цм, из 16-17. века, са именима добротвора, дародаваца и ктитора манастира

Рукописни пергамент димензија 29,3к20 цм, из 17. века, са именима ктитора, ктитора и добротвора манастира, са разним белешкама за године од постанка света (7142, итд.)

Рукописни пергамент димензија 31к21 цм, из 17. века, са именима ктитора, ктитора и добротвора манастира, са разним белешкама које се односе на 17. век (1614, 1630, 1639, итд.)

Тако су рукописи, после више од једног века, враћени у манастир који их с правом поседује.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com