Type Here to Get Search Results !

Барељеф Христа из 12. века откривен у Рјазању у Русији


У Рјазанској области (120 миља југоисточно од Москве) раније овог месеца откривен је барељеф из 12. века који приказује Христа Спаситеља.

Барељеф је првобитно припадао предмонголској цркви великомученице Параскеве у селу Толпино, „према којој су немилосрдно поступале атеистичке власти“, пише Рјазанска епархија.

После рушења цркве делови зидова, међу којим и зидови са уклесаним ликовима Господа, Богородице и светитеља, искоришћени су за изградњу ергеле и гараже у оближњем Семиону.

Од 2007. године ради се на исправљању таквих тешких грешака. Зидови ергеле су демонтирани и подигнута је капела у Семиону.

Барељефи су познати из описа цркве. Године 2010, када је гаража још постојала, пронађени су делови ликова светог Јована Крститеља и два арханђела. Гаража је потом прошле године демонтирана, чиме је отворена могућност испитивања темеља.

Тако су 1. октобра добровољци из Рјазанске епархије и других локалних група учествовали у потрази и за другим каменим резбарењима, „и одмах на почетку радова пронашли су барељеф са приказом Господа Исуса Христа“, саопштавају из епархије. Приближно датирање је 12. век. Пронађени су и фрагменти белог камена. Сви налази биће пренети у Епархијски музеј.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com