Type Here to Get Search Results !

Сентандрејски одбор САНУ заседао у Сентандреји

У четвртак, 26. октобра 2023. године, у седишту Епархије будимске у Сентандреји, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан примио је академика др Миодрага Марковића, потпредседника Српске академије наука и уметности и председника Сентандрејског одбора САНУ и Његову екселенцију Александра Лончаревића, отправника послова Амбасаде Републике Србије у Мађарској. У срдачном разговору размотрен је положај Срба у Мађарској али и ниво сарадње са институцијама Републике Србије.


Истога дана у Библиотеци Епархије будимске одржана је седница Сентандрејског одбора САНУ. Најпре је уважене чланове одбора поздравио Преосвећени Епископ будимски г. Лукијан, који је нагласио значај обраде српског културног и историјског блага и прошлости нашег народа уопште на просторима бивше Угарске и данашње Мађарске. У име Сентандрејског одбора отпоздравио је академик др Марковић који је изразио задовољство што се на иницијативу и позив Владике Лукијана седница Сентандрејског одбора САНУ одржава управо у Сентандреји, историјском, културном и научном центру Срба преко Саве и Дунава. Академик Марковић је овом приликом упознао Преосвећеног Владику и чланове одбора са жељом за проширење чланства у Одбору али и за наставак научног рада и објаве Сентандрејског зборника.

Седницом Сентандрејског одбора САНУ председавао је академик др Миодраг Марковић а учешће у раду Одбора узели су др Драган Војводић, др Мира Радојевић, др Петар Крестић, др Љиљана Стошић, др Владимир Симић, др Игор Борозан, мр Душица Грбић и мр Коста Вуковић.

Одбор је констатовао да је потребно проширити чланство у одбору и у том смислу је за новог члана Сентандрејског одбора изабрана др Милеса Стефановић-Бановић са Етнографског института САНУ.

Одлучено је да се интензивира рад на сакупљању материјала за публиковање Сентандрејског зборника.

По завршетку седнице Сентандрејски одбор је издао Саопштење за јавност које је прочитао проф. др Владимир Симић.

Председник и чланови одбора су затим посетили депо и Музеј Епархије будимске.


Извор: Епархија будимска