Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић гост Радио-Беседе: О посланицама Светог Петра Цетињског


Гост новог издања Јутарњег програма на таласима Радио-Беседе Епархије бачке, у понедељак 30. октобра 2023. године, био је новосадски катихета Бранислав Илић. У оквиру разговора који је водила Нада Вижлина Радељић, катихета Бранислав је говорио о посланицама Светог Петра чудотворца Цетињског. 

* * *

Житија светих за 18 / 31. октобар - Свети Петар I, митрополит и чудотворац цетињски

- Казивати о Светом Петру Цетињском није лако јер је васколики његов живот био велико чудо које је Господ преко свога угодника пројавио. Овај богоносни угодник Божји био је архијереј Српске Цркве, Митрополит Црногорски, Скендеријски и Приморски, огњеносни подвижник, сузни молитвеник за цео свет, најчистији девственик, велики чудотворац, богоозарени пророк, даровити писац, прекрасни песник, храбри војсковођа, вешт дипломата, мудри измиритељ завађене браће, милостиви хранитељ гладних, свеблаги утешитељ невољних и уцвељених, одлучни ујединитељ српских земаља, самоуки полиглота, даровити историчар, талентовани мистик и вешт практичар живота по Богу у свим његовим сферама - од тајанственог литурга у Светој Евхаристији до вредног баштована у владичанској башти, и чудесном дару Неба за цели српски род, рекао је катихета Бранислав Илић у уводном делу разговора. 

У наставку, говорећи о посланицама Светог Петра Цетињског, новосадски катихета је, између осталог, рекао: Свети Петар цетињски је написао преко 260 архипастирских посланица које по свом значају и стилу писања могу да се упореде са посланицама Светог апостола Павла. Свака написана посланица која је настала из пера и срца Светог Петра Цетињског, сведочи о његовој пастирској бризи и пажњи према повереном народу, али и сведочанство да је он сваку бол и сваку радост делио са народом. Посланице су сведочанство његовог великог архипастирског дела, његови савети у посланицама увек су у служби проповеди мира и љубав. Посланице цетињског чудотворца осликавају његов светитељски лик као светитеља миротворца који је попут Мосија водио народ, отуда није случајно што у неким богослужбеним песмама Свети Петра Цетињски бива назван „нови Мојсије“.

Катихета Бранислав је посебно нагласио да су посланице Светог Петра Цетињског сјајан историјски извор, док је њихов стил писања изузетан: Посланице владике Петра I Петровића представљају сјајан историјски извор. Из њих се могу пратити све прилике у Црној Гори. Како политичке, тако и друштвене, религијске и социјалне. Поред књижевних елемената у многима од њих се могу пронаћи правни где се види функционисање закона у Црној Гори. Такође из њих се могу видети многе карактерне особине народа који је живео на територијама којима је владика управљао.

- Будући да је био и народни вођа он је приредио први писани законик 1796. године – тзв. Стега, као и Историју Црне Горе до 1711. године. Све што је писао као верни служитељ Божји и као даровити писац, није писао ради величања од стране људи, или са жељом пуког умовања. Према сведочанству многих, посланице Светога Петра су по духу најближе посланицама Светог Апостола Павла. Свака његова написана реч натопљена је његовим молитвеним сузама и архипастирском љубављу према повереној му пастви. Из његових знаменитих посланица исијава истина да је свеколико служење његово било непрестано распињање за свој народ, а самим тим, сараспињање са Христом који Га је у погодно време овенчао неувелим венцем светитељства, рекао је катихета Бранислав указујући на значај свеукупног опуса Светог Петра Цетињског.

Своју реч у славу Божју, а у част Светог Петра чудотворца Цетињског, Бранислав Илић је крунисао поуком у којој је позвао све да се угледају на овог великог светитеља, да следе његов светли пример, и да читајући његове посланице уздижу поглед своје душе ка небесима. 


Приредила редакција портала "Ризница"