Type Here to Get Search Results !

Свечано отворене богословске студије Литванији


У недељу, 1. октобра 2023, у манастиру Светог Духа у Виљнусу одржано је свечано отварање Богословских студија Литванске православне цркве.


Програм је осмишљен за обуку будућих свештенства, катихете, хорских  диригената и појаца и иконописца, преноси Литванска православна црква.

Наставници и ученици из целе Литваније окупили су се у манастирској саборној цркви да би добили прва упутства и измолили Божју помоћ у проучавању и служењу Цркви. Пре почетка сабрања молебан за почетак доброг дела служио је настојатељ манастира игуман Антоније (Гуринович).

Његово Високопреосвештенство митрополит вилњуско-литвански Инокентије је потом отворио скуп поздравним говором у којем је охрабрио све уписане  у студијске програме да се максимално труде да учине нешто за Христа и за своје ближње. Надам се да ћете у тешким временима за Цркву показати чврстину и оданост Богу и нашој Цркви“, рекао је Његово Високопреосвештенство.

Затим је руководилац програма, епископ тракајски Амвросије, говорио о студијским дисциплинама  и упознао ученике са њиховим новим професорима.

На курсеве је уписано укупно 82 студента: 27 на одсеку за дириговање хором, 22 на пастирском, 17 на иконописном одсеку и 16 на катихетском одсеку.

Скраћене студије ће трајати две године са наставом петком и суботом. Захваљујући споразуму са Пољском православном црквом, дипломци пастирског одсека могу се уписати у другу годину Варшавске богословске академије.

Раније је у Виљнусу од 1839. до 1944. и 1946. до 1947. године радила поптпуна богословија.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com