Type Here to Get Search Results !

Одсек за православно богословље у Јашију отвара катедру у Молдавији


У уторак, 3. октобра 2023, Одсек за богословље Думитру Станилоје при Универзитету Александру Јоан Куза у Јашију, Румунија, обележио је званично отварање свог новог огранка на Државном универзитету Молдавије у Кишињеву.


Свечаном чину су присуствовали епископ јужнобесарабијски Венијамин Румунске православне цркве и многи представници обају универзитета.

Овом приликом је наглашена сарадња двају универзитета и потреба за солидном обуком будућих свештенослужитеља. За прву академску годину пријављено је 25 студената, од којих је сваки добио стипендију румунске владе и другу финансијску помоћ Цркве и универзитета.   

На крају овог чина епископ Венијамин је  бруцошима подарио по један примерак књиге Православно учење. Студенти су такође имали прилику да разговарају са представницима Одсека за богословље у Јашију, који су их подсетили на потребу да своје студије комбинују са молитвом.

У Кишињеву постоје и Православна богословија и Академија којом руководи Молдавска православна црква Московске патријаршије.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com