Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил одговорио на писмо патријарха бугарског Неофита о руској цркви у Софији


У вези са депортацијом из Бугарске настојатеља Подворја Руске православне цркве у Софији архимандрита Васијана (Змејева), као и секретара и службеника Подворја, која је обављена 21. септембра 2023. године под изговором  „претње по државну безбедност“, функционисање Подворја је привремено обустављена, а његов храм затворен. Током наредних дана многи православни хришћани долазили су да се помоле пред закључаним дверима руске цркве, а становници бугарске престонице остављали су цвеће и белешке на улици у близини светиње и протестовали због поступања бугарских власти.


У обраћању Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу, Његова Светост патријарх бугарски Неофит и митрополит софијски изразили су забринутост због прекидања богослужбеног живота у храму светог Николаја у ​​Софији.

Предстојатељ Руске православне цркве је у одговору на то навео да је одлука бугарских власти без преседана у новијој историји и изразио дубоко жаљење због примене понижавајућих и дискриминаторних мера према свештенослужитељима са очигледном сврхом нарушавања пријатељских односа међу братским народима и сестринским Црквама. Његова Светост Патријарх је деловање бугарских државних органа окарактерисао као непријатељски и неправедан чин у односу на Подворје Руске православне цркве, истичући сталну спремност Московске патријаршије да настави да помаже представнику бугарског Патријарха при московском патријарашком  престолу у служењу на добро двеју Цркава, и уверио у сталну подршку делатности бугарског црквеног Подворја у Москви.

Делећи забринутост Његове Светости патријарха Неофита због привременог престанка богослужења и затварања Николајевског храма, изражавајући жаљење његовим парохијаним и побожним жтељима Софије што тугују због немогућности да га посећују храм и помоле се на гробу светог Серафим, архиепископа богучарског, Његова Светост патријарх Кирил је указао да пуну одговорност за обуставу делатности Подворја сносе они који су донели одлуку о депортацији његовог старешине и сарадника.

Предстојатељ Руске православне цркве обавестио је Његову Светост патријарха бугарског и митрополита софијског да ће Свети синод Московске патријаршије ускоро именовати новог старешину како би двери руског Подворја биле што пре отворене. У прилогу писма је и молба да се свештенослужитељу помогне у предстојећем васпостављању Подворја у Софији.

На крају своје поруке, Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил је изразио уверење да политичке снаге, иза којих стоји непријатељ људског рода, неће моћи да разбију вековне везе љубави и братства у Христу који су у основи сарадње Руске и Бугарске православне цркве.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru