Type Here to Get Search Results !

Епископ Герасим посетио парохију у Оточцу


У уторак, 17. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки господин Герасим обишао је парохију оточачку и том приликом посјетио музеј у Оточцу заједно са градоначелником Гораном Буковцем, председником српског народног вијећа Милорадом Поповцем као и представницима зупанијских и других опћинских власти. 


Након обиласка музеја, владика Герасим са парохијским свештеником и предтсавницима србна у власти су обишли село Дољане и зидове храма Рођења Пресвете Богородице како би координисали даље напоре при обнови ове светиње која би ојачала духовни живот у овом малом мјесту. Храм Рођења Пресвете Богородице је саграђен 1782. на темељима дрвеног храма.  У другом светском рату храм је запаљен 1943. а након рата од 1946-1948. рушевине храма су потпуно очишћене. Почетком 80-их година прошлога века, започета је изградња новога храма чији зидови су урађени у висини 3 метра.

Приликом посјете парохије, владика је посјетио и град Сењ у којем је обишао црквиште које је недавно враћено у власништво Цркве. На овом мјесту је прије Другог Свјетског Рата постојала црква и гробље са надгробним споменицима из 19. вијека. 


Извор: Епархија горњокарловачка