Type Here to Get Search Results !

Прослављен имендан Епископа Лукијана


У суботу, 28. октобра 2023. године, на празник Светог свештеномученика Лукијана, Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан прославио је свог небеског покровитеља. 


Епископ Лукијан је служило свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Сентандреји уз саслужење многобројног свештеномонаштва и свештенства. 

Евхаристијском благољепију нарочито је допринело Српско пјевачко друштво СЛОГА из Сарајева, које је претходно вече одржало концерт у Текелијануму у Будимпешти. 

О значају празника, о житију Светог Лукијана као и о животу Епископа Лукијана беседио је протојереј Зоран Остојић који је овом приликом у име свих сабраних честитао архијереју имендан. 

Литургијској прослави имендана Епископа Лукијана присуствовали су монаси из бенедиктинске опатије Тихања, њ.е. Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској, њ.е. Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Србије у Будимпешти, др Тијана Палковљевић-Бугарски, управница Галерије Матице српске, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском парламенту, Стефан Мојсиловић, диригент хора Слога из Сарајева као и свештенство и монаштво Будимске и Темишварске епархије. 

На свечаном ручку најпре је здравицу одржао игуман Јустин (Стојановић) из Епархије темишварске још једном честитавши имендана будимском архијереју. Епископу су празник  пригодним словом честитали и бенедиктински монаси, оци Ањош и Самуел из Тихања, отац Немања, старешина сарајевске Саборне цркве као и др Тијана Палковљевић-Бугарски и г. Љубомир Алексов. 

Владика је захвалио свима на лепим речима и учешћу у молитвеној прослави Светог Лукијана истичући значај литургијских сабрања, служења али и међусобне сарадње посебно са представницима институција који су били присутни.


Извор: Епархија будимска