Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Посета делегације из Лондона Митрополији црногорско-приморској и Цетињској богословији


На празник када се прослављају Свети мученик Карп, спомен Светих 365 отаца Седмог васељенског сабора, Свете великомученице Злата Магленска и Босиљка Пасјанска и Свештеномученик Венијамин, 26. октобра 2023. године, Митрополију црногорско-приморску, Његово високопреосвештенство Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу, посјетила је делегација из Лондона и Подгорице, коју су чинили познати љекар г. др Дејан Мараш, предсједник Фондације “Његош” г. Вук Радусиновић, члан Фондације “Његош” из Лондона, гђа Мира Радојевић, Production Manager, BBC International freelance production manager г. Рајко Ђурашковић из Подгорице.


У кабинету Митрополије  на Цетињу госте је примио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, са предсједником Црквене општине Цетиње г. Рајком Радусиновићем.

У топлом и срдачном разговору са Митрополитом Јоаникијем, евоциране су успомене са почетка рада обновљене Цетињске богословије, сада већ далеке 1992. године.

Током разговора је такође било ријечи и о предстојећем Светосавском балу, који се традиционално организује у Лондону по празнику Светог Саве. Покровитељ традиционалног Светосавског бала у Лондону је свештена царска лавра манастир Хиландар, и организује се уз благослов игумана манастира Хиландара и надлежног Епископа британско-скандинавског г. Доситеја.

Овом приликом Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је такође дао благослов за тај предстојећи догађај, који ће бити 3. фебруара 2024. године, у нади да ће и лично бити гост те вечери Фондације “Његош” у Лондону.

Традиционални Светосавски бал у Лондону је хуманитарни догађај, на коме се прикупљају средства за страдални и потребити српски народ на Косову и Метохији, Републици Српској, Хрватској, Црној Гори и на другим мјестима гдје је помоћ потребна.

После сусрета са Његовим високопреосвештенством г. Митрополитом Јоаникијем, делегација је посјетила и Богословију Светог Петра Цетињског. Делегацију су у салону Богословије дочекали ректор протојереј Благоје Рајковић и професори Аполон Мишченко и Александар Вујовић. У срдачном разговору ректор отац Благоје Рајковић је упознао госте са историјатом најстарије средње просветне установе у Црној Гори, која ове године прославља свој скроман јубилеј, 160 година рада (1863-2023). Др Дејан Мараш је својевремено на почетку обновљеног рада Цетињске богословије, септембра 1992. године био први школски љекар.

Ректор Цетињске богословије о. Благоје Рајковић се захвалио уваженим гостима на посјети најстаријој средњој школи у Црној Гори – Цетињској богословији, уручивши скромне поклоне и нека од издања Богословије Светог Петра Цетињског.

Током посјете Цетињском манастиру и Цетињској богословији гости су се поклонили моштима Светог Петра Цетињског Чудотворца, Светој десници Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег, дијелу Часног и животворног крста Господњег и осталим цетињским светињама.


Извор: Митрополија црногорско-приморска