Type Here to Get Search Results !

Празник Свете Босиљке Пасјанске у Пасјану


У четвртак, 26. октобра 2023. године, када наша Црква прославља Светог мученика Карпа, Свету мученицу Злату Мегленску и Свету мученицу Босиљку Пасјанску, верни народ Косовског Поморавља окупио се у Пасјану, у храму где се налазе мошти Свете Босиљке, да литургијски прислави ову дивну светитељку.


Евхаристијским сабрањем началстовао је Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење свештенства гњиланског и приштевског намесништва, монахиња манастира Грачаница и Кончула, као и верног народа, а посебно деце.

Након прочитаног Јеванђеља, Епископ Теодосије беседио је о Светој Босиљки:

Драга браћо и сестре, данас прослављамо најлепши цвет овог села, ове баште, нашег народа, рекао бих и једног од најлепших цветова у башти Господњој, у Рају. Њене мошти које су се пројавиле пре неколико година, после званичне канонизљције и увршћења у диптих светих, доступне су свима да јој се усрдно молимо и да тиме покажемо нашу љубав према њој. Господ је на Свету Босиљку пустио велико искушење. Неко би рекао „зашто Бог љубави пушта таква искушења на оне које воли“? А Господ само хоће да нас кроз искушења и подвиге још више приближи Себи, и да нас сједини са собом. Сетимо се да је Господ рекао да Његово Царство није од овога света, већ нам је обећао непролазно благо и за тим благом је ишла и Света Босиљка.“

Након Свете Литургије и благосиљања славског колача, протојереј Светислав Трајковић, надлежни парох у Пасјану, приредио је за све присутне трпезу љубави.


Извор: Епархија рашко-призренска