Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Света Параскева је пример истинске љубави

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао је 27. октобра 2023. године, на празник Преподобне матере Параскеве, евхаристијским сабрањем у манастиру Петковица.

„Данашња светитељка је једна од најомиљенијих светитељки у нашем народу. Њене мошти су кратко боравиле у нашој земљи, у данашњој цркви Свете Петке у Калеменданској тврђави, поред које постоји и извор исцељујуће воде. Наш народ је заволео ову светитељку, али и ова светитељка је заволела наш народ и зато постоји толико чврста веза између Свете Петке и српског народа. Света Петка је била племкиња духом и истинска монахиња која је напустила место живљења и отишла да се подвизава у Јорданску пустињу. Бог је позвао преко свога анђела да се врати у свој родни град, а за једног монаха и аскету је најтеже да се врати тамо где се родио. У свом послушању се вратила у родно место, јер је основ њеног живота било послушање Богу. Скончавши у миру свој живот, сахрањена је изван гробља, а чудом откривене њене мошти су почеле да чине исцељења и да из њих точи миро. Светитељка не само да је помогла својим суграђанима, него је после пропутовала читав Балкан и свима је помагала и служила, као што то чини и дан данас. Ово је све једна поука за све нас какав треба наш живот да буде, јер без послушања и поверења у старијега нема духовног живота. Оно што је непролазно, а то су врлине, ако стекнемо, то ћемо задржати и у Царству Небеском, а све остало остаје овде на земљи. Света Параскева нам је свима пример шта значи истинска љубав и како истинска љубав не тражи славу овога света. У данашње време видимо како сви трче за славом овога света, желе да буду познати, а да опет имају и љубав. Не може човек  да схвати да је љубав нешто драгоцено што се чува. То је једна скривница и тајна коју ми ником не показујемо,  јер се тешко стиче, а лако се губи. Зато знајмо да је кључ духовног живота у тајни, зато и говоримо о Светим тајнама у Цркви. Ми немамо такву љубав какву је Света Петка имала према Богу, али нека нам она својим молитвама дода то што нам фали – беседио је Владика Јеротеј.

После свете Литургије уследио је троструки опход око храма, а потом су освештани принесени дарови у славу и част Преподобне матере Параскеве, небеске заштитнице манастира Петковица.


Извор: Епархија шабачка