Type Here to Get Search Results !

Празник повратка моштију Светог Саве Освећеног у Јерусалимску патријаршију


Јерусалимска патријаршија је у четвртак, 26. октобра 2023. године, богослужбено прославила повратак моштију Светог оца нашег међу светима Саву Освећеног.


На овај дан Црква, а посебно Јерусалимска, обележава сећање на то да су 26. октобра 1965. године мошти Светог Саве Освећеног враћене из Венеције, где су их крсташи својевремено однели. Свете и нетрулежне мошти Светог Саве је Римокатоличка црква вратила Цркви којој припадају, после отпочињања дијалога са Православном црквом 1964. године.

Ради повратка моштију, у Венецију су отишли блаженопочивши митрополити Петре Герман и кесаријски Василије, духовник манастира Свете Саве архимандрит Серафим и садашњи митрополит назаретски Киријак, који је тада био ђакон.

После дочека чесних моштију у Јафској капији, недељу дана су биле изложене на поклоњење у храму Гроба Господњег, а затим пренете у манастир који је основао Свети Сава, да би ту остале на благослов и исцељење отаца манастира верника.

Овај догађај је ове године прослављен свеноћним бденијем у манастиру, којим је началствовао митрополит илинопољски Јоаким, уз саслужење духовног оца манастира архимандрита Евдокима, игумана Манастира пастира и архимандрита Беит Џале Игњатија, уз појање јерођакона Симеона. Бденију су присуствовали верници са територија Витлејема, Бејт Џале и Бејт Сахура.

Патријарх јерусалимски Теофило није присуствовао бдењу због сукоба који су трајали, али је упутио своје слово које је прочитано.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com