Type Here to Get Search Results !

Присталице „ПЦУ“ заузели и опљачкали цркву у граду Носовка, Черниговска област


Присталице „ПЦУ“ заузели су, оскврнавили и опљачкали цркву Свете Тројице у граду Носовка, Черниговска област Украјине. А током молитве заједнице протеране из цркве, један од нападача претукао је парохијанку. Инциденте је известила прес служба Нижинске епархије Украјинске православне цркве, чије поруке цитира сајт Православни живот.


Освајачки напад на цркву Свете Тројице Украјинске православне цркве догодио се у ноћи 2. октобра 2023. године, пре полицијског часа. Приступ верском објекту блокирала су непозната маскирана лица и полицајци. Парохијанима није било дозвољено да посете светилиште, уз објашњење да храм сада припада „ градској територијалној општини“.

„Ове криминалне радње предводили су свештеници ПЦУ којинису из овог места. Активисткиња Т. Зезјулкина, коју је полиција из неког разлога пустила у храм, напала је вернике УПЦ и покушала да им разбија телефоне. Полиција је није спречила да почини отворено хулиганска дела. Злочинци су упали у олтар и ругали се над часном трапезом и светињама које се налазе на њему. Такође, непозната лица су из храма однела богослужбене предмете“, наводи се у извештају.

После заузимања цркве Свете Тројице, јуришници су поставили обезбеђење које забрањује богослужење у кругу храма. Међутим, у цркви још увек није било представника „ПЦУ“, као што практично нема ни у двема другим црквама Носовке које припадају овој структури.

Парохијани цркве Свете Тројице моле се ван ограде на отвореном. 3. октобра, током молитве, човек у војној униформи који је помагао у отмици храма, тешко је претукао једну верницу директно на улици. Пре напада, свештеник ПЦУ је вукао жртву и покушао да је одведе са места молитве.

Како је лекарски преглед показао, жена је задобила „модрицу на грудима, прелом ребара на левој страни и модрицу на левој подлактици“. Притужба на напад је поднета агенцијама за спровођење закона, али је локална полицијска управа није уврстила у регистар.

Епархија напомиње да је жртва пре премлаћивања добијала отворене претње од јуришника, претили су јој прогони, батине и лишавање живота.

Детаљне информације о инциденту, као и нечињењу локалних агенција за спровођење закона, пренете су представницима Канцеларије комесара УН за људска права. Представници УН су уверили да ће пратити ток истраге о евидентираним злочинима како би се чињенице кршења људских права на верској основи унели у мониторинг и извештај комесара УН за људска права.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru