Type Here to Get Search Results !

Завршен Међународни симпосион о часопису „Теологиа“


Завршен је Међународни научни симпосион који је организовао Свети синод Грчке цркве поводом 100 година од оснивања часописа.


У раду симпосиона су учествовали и патријарх александријски Теодор, архиепископ кипарски Георгије, архиепископ атински и све Грчке Јероним, представници аутокефалних Цркава.

Новоизабрани митрополит солунски Филотеј је у свом говору истакао да „богословље мора стално превазилазити изазов да припада прошлости или да буде само стари свештени текстови Напротив, ми смо у сваком добу позвани да схватимо пророчку улогу Цркве и откријемо начин на који Црква наставља да ходи кроз историју и буде усмерена ка вечности. Богословље, дакле, мора бити у сталном и живом дијалогу са светом, савременим начином размишљања и суочавањем са проблемима и изазовима са којима су људи позвани да се суоче у сваком добу.

Организациони одбор симпосиона под председништвом и руководством архиепископа Атинског и све Грчке Јеронима настојао је да прослави 100- годишњицу часописа „Теологиа“ са погледом умереним у будућност. Имао је за циљ да одговори на изазове 21. века и да се суочи са вртоглавим напретком технологије и науке у данашњим временима.”

Митрополит се у свом излагању осврнуо на одлуку Светог синода Грчке цркве да одржи други симпосион  2024. године у Солуну – у оквиру обележавања 100 година од оснивања часописа „Теологиа“. Тај други симпосион усредсредиће се на историју, допринос, развој, сараднике и допринос часописа.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com