Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Митрополит Јоаникије: Господ је Свету Петку поставио као свијећу да нам указује на прави и истинити Божји пут

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Свете Петке Свету службу Божију у Цетињском манастиру. Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.


Пред почетак Литургије Владика је у чин чтеца произвео Матију Шљиванчанина, искушеника ове свете обитељи, ау току Литургије у чин јеромонаха рукополио досадашњег јерођакона Гаврила, сабрата Цетињског манастира, а монаха Лазара, такође сабрата манастира у чин јерођакона.

У литургијској бесједи Владика је рекао да се о земаљском животу Свете Петке не зна много.

“Остало је много тога скривено од људских очију. А о њеноим житију послије њеног упокојења зна се много више. Њеном светом кивоту приступали су послије њеног прослављења, ево толико вјекова прође, вјерни свих генерација и свих народа. И сви су вјерни научили нешто из живота Свете Петке, а нарочито су се интересовали да присупе њеним светим моштима”, рекао је он.

Додао је да се превелика чудеса и знамења свакодневно догађају код ћивота Свете Петке.

“А она не чини чудеса само у Јашију, тамо гдје су данас њене свете мошти. Она чини чудеса и пристиже свима, по цијелој васељени гдје је год вјерни у помоћ призивају, нарочито они који су у каквој невољи и тјескоби. Имамо толико повијести о тим чудесним догађајима”, подсјетио је Митрополит Јоаникије.

Већину земаљског живора, рекао је Владика, Света Петка је живјела далеко од људских очију и од вреве овога свијета.

“А ми данас мислимо да је прави живот кад можеш у једном дану да дођеш до што већег броја информација, да си што више видљив пред људима, да учествујеш што више у неким догађајима. Поставља се питање: Чему све то? Да ли то човјека нешто поправља? Да ли то нешто његову душу уљепшава? Врло често – не. А Света Петка је чинила оно што је најважније. Она је свакодневно, тудећи се на очишћењу своје душе, своје срце спремала за стан Бога живога. Припремала се за највећи догађај – за сусрет са Господом Исусом Христом”, рекао је он.

Владика је казао да ниједан човјек не може да буде срећан, ако не дође до тог најзначајнијег сусрета.

Господ је Свету Петку, наставио је он, ставио као свијећу пред наше очи да нам указује на прави и истинити пут.

“Да не заборавимо да смо хришћани, да не заборавимо који је наш циљ. Она нам је својим примјером показала како треба да живимо”, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да то не значи да сад сви треба да идемо у пустињу.

“Можемо и у овом свијету, као што су многи свети показали, да служећи Господу и Његовој Цркви, и ми идемо путем Божјим. Али- важно је да идемо Божјим путем. А Господ је дао многе путеве који воде ка дому Његовоме, ка Његовоме вјечноме царству”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска