Type Here to Get Search Results !

Украјинске власти блокирале улаз у манастир и саборне цркве у Чернигову


Непозната лица у маскирним униформама опколила су 5. октобра 2023. Саборни храм Свете Тројице, Свето-Успенски Елецски манастир и Саборну цркву Преображења Господњег у Чернигову и спречила вернике да уђу на молитву и богослужење.


После позива полиције установљено је да су ови мушкарци дошли да обезбеде рад комисије Министарства културе и информационе политике, која се очекује да стигне из Кијева, саопштава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве. Међутим, ни полиција ни лица која су блокирала цркве нису могла да покажу документа која потврђују законитост њиховог поступања.

Мушкарци спречавају људе да дођу до моштију и чудотворних икона у црквама, а служење Литургије је обустављено.

У черниговској епархијској управи су објаснили да се око ових храмова тренутно води правна битка и да још није донета судска пресуда.

Министарство културе и информационе политике наложило је још у пролеће да канонска Украјинска православна црква напусти манастир и две саборне цркве, које спадају у државни Национални архитектонско-историјски резерват/парк Древни Чернигов.

Манастир Елец је један од најстаријих у Кијевској Русији. Ту је једно време обитавао чак и свети Антоније Кијевскопечерски.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com